Maartje van Wijk
2019 - week 17

Verspillen

Ik heb heel erg de drang om iets te schrijven over het klimaat. Maar ik weet dat ik het niet moet doen. Ik ben namelijk allergisch voor mensen die klakkeloos anderen napraten.

Zo lees ik, heeft wetenschappelijk onderzoek uitgewezen, dat een gemiddelde vijver net zoveel methaangas uitstoot als een file auto’s. En we mogen vooral geen eendjes meer voeren want dat rottende brood op de bodem draagt bij aan uitstoot van methaangas en dit gas is nog veel ‘erger’ dan CO2.
Wat je dan niet leest, is hoeveel van de blubber op de bodem nou eigenlijk bestaat uit rottend brood. Want in hetzelfde verhaal wordt uitgelegd dat het om de combinatie van brood, bladeren, van de wal af gespoelde hondenpoep en ander afval gaat. Ik denk dan: die eendjes hebben dat brood toch allang op voordat het brood de bodem bereikt? Of hebben we misschien te maken met een bakker die ‘s nachts broden dumpt in de vijver waar toevallig dat onderzoek gedaan is?
Nee, de enige plausibele reden in mijn ogen om geen eendjes te voeren, heeft te maken met het feit dat ze minder zelf naar voedsel hoeven te zoeken en hierdoor de mannetjeseenden uit verveling meerdere malen per dag de vrouwtjes blijken te verkrachten.
Maar goed, ik kan mij dus opwinden over dit soort onderzoeken. Als we nou allemaal beginnen met minder te verspillen, dan zetten we echt een stap in de goede richting. Als dat betekent dat mijn eten in de koelkast MET een plasticje een dag langer bewaard kan worden dan ZONDER, dan is dat echt geen doodzonde.
Zolang je dat plastic maar in de vuilnisbak gooit in plaats van in die gemiddelde vijver en het afvalbedrijf voldoende betaald krijgt om het plastic op een juiste manier te verwerken, denk ik dan. Als we bij ons food filmbedrijf NOSH een shoot hebben gehad met eten, dan proberen we de niet gebruikte etenswaar weg te geven, bijvoorbeeld aan de voedselbank.
Zo verspillen wij als bedrijf ook weer zo min mogelijk. Helaas kunnen we sommige producten niet inleveren, omdat er geen houdbaarheidsdatum op de verpakking staat. Dan mag de voedselbank die producten niet aannemen. In deze gevallen maken we de buren blij en eet ons personeel dagenlang yoghurt tijdens de lunch. En ik moet eerlijk zijn, er verdwijnt weleens wat in de vuilnisbak wat nog goed was. Iemand een idee om sneller etenswaren te delen?

Maartje van Wijk
COO Wenneker Group

De week van Maartje van Wijk

2019 - week 17