Simone Meijer
Zendermanager NPO Klassiek
2023 - week 01

Variëteit

Ik heb heerlijk geslapen en rijd vrolijk naar Hilversum. NPO Klassiek, het is nog even wennen. Zal ik me nog vaak verspreken?

De nieuwe naam, de nieuwe vormgeving, de app, de site… Het ziet er goed uit en klinkt prachtig. Die mening wordt volop gedeeld en we krijgen veel complimenten, maar hier en daar ook een kritisch geluid. Het kost tijd om eraan te wennen, voor de een duurt dat wat langer dan voor de ander. Verder ben ik ook verrast over de wensen (van vrijkaartjes voor concerten tot verzoeken om specifieke platen) die aan mij zijn geadresseerd en ik constateer dat we veel betrokken luisteraars hebben

In de auto onderweg naar het werk luister ik meestal naar podcasts. Daar heb ik het nog best druk mee nu we de laatste tijd een aantal mooie nieuwe series hebben gelanceerd: Franks Klassieke Wonderkamer van de KRO-NCRV, waarin Frank de Munnik me iedere keer weer verrast met muziek; klassiek in de breedste zin van het woord.
England My England van AVROTROS; heerlijk om met Ab Nieuwdorp in de Engelse muziek te duiken. Of Klassiek Inside van KRO-NCRV; muziekactualiteiten op een heel eigen en creatieve manier van Jacobus den Herder en Niels Heithuis. Vandaag luister ik een aflevering van Hilversumse Muziekschatten van de NTR: vergeten, opmerkelijke muziek waarvan de manuscripten opgedoken zijn uit de archieven van het Muziekcentrum van de Omroep. Bladmuziek die onterecht lag te verstoffen. Verrassend is de enorme variëteit, van puur amusement tot ‘kunstmuziek’ en alles ertussen. Het geeft me een hele nieuwe kijk op de Nederlandse (omroep)muziekgeschiedenis.

We zijn online heel actief, zo kunnen we iedereen optimaal door de grote en vooral diverse wereld van klassieke muziek gidsen. Voor iedereen die er niet zo bekend mee is, maar ook voor luisteraars die zich willen verdiepen. Vanaf volgende week lanceert Sander Zwiep van Omroep MAX wekelijks filmpjes waarin muziektermen centraal staan die hij op een ludieke manier uitlegt en context geeft: wat is een symfonie, een dirigent, modulatie of een passie? Dat is dan weer minder geschikt voor in de auto. Die bekijk ik graag als ik een dagje thuis werk.

Simone Meijer
Zendermanager NPO Klassiek

Foto: NPO Klassiek/Kim Krijnen 

De week van Simone Meijer

Zendermanager NPO Klassiek
2023 - week 01