Simone Meijer
Zendermanager NPO Klassiek
2023 - week 01

Snoepwinkel

Het wordt onverwacht een rustige dag. Griep, corona en ander leed giert in het rond. Ikzelf lijk er voorlopig nog aan te ontsnappen, maar dat geldt helaas niet voor iedereen. 

In ieder geval schiet het behoorlijk wat gaten in mijn agenda. Of het brengt lucht, het is maar hoe je het bekijkt. Terwijl ik naar mijn werkplek loop, valt het me op dat zelfs op het EHBO-kistje ons nieuwe logo staat. NPO Klassiek helpt, ook bij ongelukken.
Na een overleg met de EBU (European Broadcasting Union) over de uitwisseling van concertopnamen kan ik de tijd nemen om onze nieuwe app te testen. Een sterk verbeterde app voor NPO Klassiek, waarmee je niet alleen radio kan luisteren, maar ook toegang hebt tot ons on demand aanbod: podcasts en speellijsten met muziek voor onderweg of om bij te studeren.

Nieuw is de toegang tot honderden concerten die we opgenomen hebben in het nabije en verre verleden. Die concerten zijn hoogstens een paar keer uitgezonden en zijn nu beschikbaar voor iedereen die ze wil horen. Onbeperkt. Ons aanbod is echt een klassieke snoepwinkel: alle smaken, geuren en kleuren zijn er te vinden. Gratis en voor niets. Allemaal van eigen bodem, van de Nederlandse concertpodia.
Jong talent, grote namen, orkesten en kleine ensembles, wat je maar wilt. Daar kan Spotify niet tegenop! En daar ben ik dan ook best wel trots op. Naast app en site is onze on demand content binnenkort ook te vinden op NPO Luister. Ook dat is een ontwikkeling waar ik naar uitkijk. 2023 zal ons veel moois brengen!

Klassieke muziek is levende muziek. Niet alleen klinkt op NPO Klassiek regelmatig muziek waarvan de inkt nog maar net droog is, maar de musici die vandaag en morgen op het podium staan, spelen ook een belangrijke rol in onze programmering. Iedere avond zenden we live concerten uit van voornamelijk Nederlandse en ook buitenlandse podia. We geven daarbij veel aandacht aan wat er in de sector leeft.
Daarnaast hebben we eigen concertseries, die voor een groot deel worden ingevuld door ons eigen koor en orkest. Het Groot Omroepkoor en het Radio Filharmonisch Orkest zijn niet bij iedereen bekend en dat vind ik jammer, want ze zijn bijzonder: ze kunnen werkelijk alles spelen, op topniveau. Een groep mensen met enorme passie voor hun vak en liefde voor muziek, die overigens net als jij en ik keihard kunnen meezingen en dansen met de Top 2000. 

Ik kan je zeker een concert aanraden. Ga vooral wanneer hun chef-dirigent voor het orkest staat. Nee, dat is geen oude witte man, maar een knappe pittige jonge vrouw die het orkest tot wereldniveau brengt.

Simone Meijer
Zendermanager NPO Klassiek

Foto: NPO Klassiek/Kim Krijnen 

De week van Simone Meijer

Zendermanager NPO Klassiek
2023 - week 01