Simone Meijer
Zendermanager NPO Klassiek
2023 - week 01

Filmmuziek Top 100

Vandaag bespreek ik met mijn team de planning van de themaweken op NPO Klassiek voor het komende jaar. De Filmmuziek Top 100 komt er al snel aan, die is dit jaar in de week van 6 tot en met 10 maart. 

Dit jaar geen Filmmuziek Top 50 meer, we gaan voor de Top 100! Het is een evenement waar niet alleen filmliefhebbers, maar ook muziekliefhebbers echt naar uitkijken. Al ver van tevoren gaan luisteraars, soms ongevraagd, meedenken in het maken van onze keuzes. Kiezen we voor uitsluitend filmmuziek of ook klassieke muziek die gebruikt is bij films, denk aan Beethoven in The King’s Speech, Mozart in Amadeus of Out of Africa, Strauss in A Space Odyssey, et cetera? En Bollywoodfilms?

Ook in juni hebben we een themaweek en daar gaan we dit jaar (nog een scoop!) iets nieuws doen: neo-klassiek. Zoals bijvoorbeeld de muziek van Ludovico Einaudi, Ólafur Arnalds of Joep Beving, dit zijn een paar van de bekendste namen. Maar er is zo veel meer – klassiek – dat heel goed in dit rijtje zou passen, er is echt heel veel te ontdekken

Neo-klassiek is een stroming die veel discussie oproept bij de redacties en onze luisteraars; de een vindt het ronduit saai en oninteressant en de ander is erdoor gegrepen, maar het is wel muziek die heel veel mensen fascineert. Wat is het eigenlijk precies? Is het ook minimal? Moet het altijd rustgevende pianomuziek zijn (met een deken over de piano)?
On demand, online en in het bijzonder via de socials, weten we een heel nieuwe en snelgroeiende groep mensen aan te spreken voor klassieke muziek. Doorgaans jonger dan de luisteraars van de zender, mensen die niet zo snel de radio aanzetten. Voor hen is neo-klassiek een opstap naar meer, het grotere werk. Om die reden gaan we het thema vooral online in de schijnwerpers zetten, maar krijgt het op de zender zeker ook de nodige aandacht

Een derde grote themaweek in 2023 is de Klassieke Top 400. Die 400 kunnen we nu ook gaan loslaten. Dat kunnen er 500 worden, 1000… Of misschien iets helemaal anders? Ik verwacht een geanimeerd overleg.

Simone Meijer
Zendermanager NPO Klassiek

Foto: NPO Klassiek/Kim Krijnen 

De week van Simone Meijer

Zendermanager NPO Klassiek
2023 - week 01