Simone Meijer
Zendermanager NPO Klassiek
2023 - week 01

Nieuw Klassiek

Het is zover! Vanaf vandaag is er NPO Klassiek en is NPO Radio 4 geschiedenis.

Vorige week waren we jarig: de klassieke muziekzender bestaat nu 47 jaar. Al sinds 1975, toen deze zender voor het eerst de lucht in ging, droegen we een 4 in onze naam. Hilversum 4, Radio 4 en NPO Radio 4. Dat de 4 klassieke muziek betekende, was niet altijd voor iedereen duidelijk en dat gaat nu veranderen.

NPO Klassiek staat voor klassieke muziek, meer dan alleen op de lineaire radio. Duizend jaar muziek, en eigenlijk nog langer, is de schatkist waar we uit putten. Op een eigentijdse en geheel eigen manier, dus ook online en on demand. Filmmuziek, Mozart, opera, Bach, minimal … heel veel muziek om te ontdekken. Je hoeft echt geen kenner te zijn of de muziekschool te hebben doorlopen om ervan te houden.

Ik sta vandaag al vroeg naast mijn bed, want ik kan niet wachten om alle nieuwe vormgeving te horen. Daar hebben we lang aan gewerkt: alle programma’s hebben een nieuwe tune, de vormgeving van de podcasts is vernieuwd en ook een nieuwe stationcall natuurlijk. Allemaal  ingespeeld door ons eigen Radio Filharmonisch Orkest, mooier bestaat niet. KH Music is het brein achter de thema’s en de uitwerking, de vormgevers in mijn team hebben hier ook hard aan gewerkt om het uiteindelijk goed op de zender te krijgen, want er komt toch heel wat bij kijken. Maar het resultaat is echt fantastisch!

De programmering van de zender verandert niet, de vertrouwde mensen en de bekende programma’s zijn er nog steeds in ongewijzigde vorm, al zal het wel anders voelen voor de luisteraars. Kortom: ik zit vandaag aan de radio gekluisterd en hou de studio-app nauwlettend in de gaten om de reacties van onze luisteraars te zien. Er is natuurlijk niet alleen hard gewerkt aan de vormgeving, alle uitingen hebben een aanpassing ondergaan: van de website tot de gordijntjes in de studio met nieuw logo, overal is aan gedacht. Hier zit een gouden team dat niets ontgaat.

Aan het einde van de dag gaat de champagne open, op de toekomst van NPO Klassiek!

Simone Meijer
Zendermanager NPO Klassiek

Foto: NPO Klassiek/Kim Krijnen

De week van Simone Meijer

Zendermanager NPO Klassiek
2023 - week 01