Q-escape room
2021 - week 50

Vandaag gaat het gebeuren!

Qmusic Dj’s Mattie Valk en Domien Verschuuren gaan voor de derde keer de Q-escape room in. Ze vertellen over hun ervaringen én hun verwachtingen voor deze editie. “Ik voelde me als een vis in het water, maar wist niet welke kant ik op moest zwemmen.”

Domien: “Het eerste jaar in de Q-escape room was vooral heel erg intens. De muren kwamen op me af. Alles was wit, kil. Ik werd langzaamaan gek, haha. De kussens van de banken stonden zelfs op mijn lijstje om opengesneden te worden! Het was sowieso mijn eerste escape room ooit, dus ik had geen idee waar te beginnen.”

Mattie: “Dit is de derde keer Q-escape room. Vanaf nu is het dus officieel een traditie! Het is fantastisch om te zien hoe dit is uitgegroeid tot een mooi radio-event waar onze luisteraars naar uitkijken. En we kijken inmiddels terug op twee prachtige afgeronde edities. En natuurlijk, de allereerste keer zal altijd bijzonder blijven.”

Domien: “Vorig jaar had ik de hoop dat de ervaringen van jaar 1 me zouden helpen. Nou, nee dus. Ik voelde me als een vis in het water tussen de platen en cd’s, maar wist niet welke kant ik op moest zwemmen. Er was zoveel te zien! De hoop was dat we na een dag of twee wel een juist spoor zouden vinden, maar de realiteit wees uit dat we daar véél meer tijd voor nodig hadden.”

Mattie: “Bij Qmusic durven we het aan om nieuwe dingen te proberen. Dat is een van de belangrijkste redenen waarom ik me er thuis voel. Want een escape room op de radio, zou dat wel werken? Was het niet te veel ‘beeld’? We besloten er toch voor te gaan in 2019. De luisteraar staat centraal, is een van de kernwaarden van Qmusic. En het is tijdens dit soort acties duidelijk dat dit verankerd zit in ons DNA. Wat komt er uit dat magische kastje bij de luisteraar? Wat hoort iemand die luistert? Ik denk dat als je je zelf continu die vraag blijft stellen, er een hoop kan. Blijven duiden, blijven omschrijven, mensen meenemen in je verhaal.”

Mattie: “Het aantal reacties was beide edities overweldigend, mensen leefden mee, puzzelden mee, en zaten ‘gekluisterd aan de radio’. Als dj is het geweldig om dat te merken, het tilt je op en je voelt dat je met iets bijzonders bezig bent. Eenmaal bevrijd na die eerste editie was ik enorm trots. Op Qmusic, op het team. Hier zat nog veel meer in. Er werd geëvalueerd, dingen aangescherpt, gevraagd aan de luisteraar wat ze ervan vonden. De tweede editie kwam. Het was nog beter. En ik weet zeker dat dit een event is dat nog lang niet is uitgegroeid. Door het lef te hebben om iets te proberen, hebben we iets in handen gekregen. Ik heb enorm zin in deze derde editie.”

Domien: “Dit jaar is alles anders. Tenminste, dat gevoel heb ik. Sowieso is Bram Krikke er dit jaar voor het eerst bij, maar ik hoor ook al een week dat een vrouwenstem op Qmusic vertelt dat wij worden opgesloten in ‘háár escape room’. Huh? Wat betekent dat? Ik heb maatregelen getroffen zodat mijn kat in ieder geval tot eerste kerstdag verzorgd wordt. Dan hoop ik wel thuis te zijn. Maar eerlijk gezegd heb ik geen flauw benul of we dat gaan redden. Eerst maar eens horen hoe die muzikale code klinkt. Al vrees ik dat we daar niet veel wijzer van zullen worden.”

Mattie Valk & Domien Verschuuren
Dj’s Qmusic