Q-escape room
2021 - week 50

Radio bingen met de Q-escape room

Heb je ooit eens een escape room gedaan? Het komt aan op teamwork en je wil met z’n allen zo snel mogelijk naar buiten. Bij de Q-escape room van Qmusic komt het ook aan op teamwork, maar dan samen met de luisteraars. En snel naar buiten? Luisteraars willen eigenlijk dat de dj’s zo lang mogelijk opgesloten zitten. Dit is het concept van een radiomarathon vol verrassingen.

Drie jaar geleden kwamen we bij Qmusic met het idee om een eigen escape room te bouwen waar we vervolgens een paar dj’s in opsluiten. De opdracht is simpel: kraak de muzikale code en ontsnap uit de Q-escape room. Die code bestaat uit een paar ultra korte fragmenten van hits uit de rijke historie van de Top 40. Met het blote oor niet zomaar te raden, maar gelukkig bevinden zich in de escape room allerlei puzzels en opdrachten die de dj’s naar het juiste antwoord moeten leiden.

Komende woensdag start de derde editie. Qmusic-dj’s Mattie Valk, Marieke Elsinga, Domien Verschuuren en Bram Krikke worden dan voor onbepaalde tijd opgesloten. De eerdere edities hebben laten zien dat de dj’s de hulp van de luisteraars goed kunnen gebruiken. Dat maakt de Q-escape room tot een typische Qmusic-actie: het draait niet alleen om bekende gezichten van het station, maar we doen het juist samen met de luisteraar. Zonder You is er geen Q, wat ook de gedachte is achter de slogan Q sounds better with you.

Het feit dat de vier dj’s continu opgesloten zitten in de escape room (ze eten en slapen er ook) en van ‘s morgens tot ‘s avonds live radio maken, maakt dat de actie een heuse radiomarathon is waarvan je niets wilt missen als luisteraar. Of als kijker, want ook de streamstarts van Kijk Live (visual radio) schieten met duizenden procenten omhoog tijdens de Q-escape room.

Een aantal dagen puur entertainment en veel interactie met de bijna 3 miljoen wekelijkse luisteraars. Met volop verrassingen voor de dj’s, zo ontdekten ze vorig jaar ineens een extra ruimte in de escape room, en de steeds terugkerende spanning of ze de muzikale code weten te kraken en kunnen ontsnappen. Met de Q-escape room is één ding zeker: Je weet nooit wat de volgende minuut radio gaat brengen. Dat zorgt ervoor dat mensen de komende dagen weer volop radio gaan bingen alsof het hun favoriete Netflix-serie is.

Jorn Agterberg
Marketing Manager Qmusic

PS: Ik schrijf op deze plek als marketing manager van Qmusic, maar ook als lid van het puzzelteam: het vijfkoppige interne team dat de opdrachten in Q-escape room bedenkt. Morgen lees je hier een bijdrage van puzzelmaster Marlies. De rest van de week zullen Mattie, Marieke, Domien en Bram vanuit de escape room een column schrijven.