Martijn Schimmer
Componist en oprichter SMP Amsterdam
2023 - week 21

Van script tot speelfilm

Is er iets zo magisch als een speelfilm in de bioscoop? De kracht van een goed verteld verhaal, een scherm zo groot als een huis en muziek die je tot in je buik voelt? Popcorn en cola erbij en het feest is compleet.

Mijn vroegste herinneringen aan deze bijzondere ervaringen zijn glashelder; de geur van popcorn, en het overweldigende geluid en natuurlijk de muziek die uit de speakers kwam.

In geen 100 jaar had ik op die leeftijd kunnen bedenken dat ik nu, zo’n 35 jaar later, de muziek heb mogen componeren van ruim 20 speelfilms, van uitbundige kinderfilms en romantische comedy’s tot ingetogen drama’s en romcoms met bijbehorende uitbundige of ingetogen muziek en altijd met enorm veel toewijding en passie.

Een trouwe opdrachtgever in deze lange rits van speelfilms is regisseur Johan Nijenhuis, die mij, ruim 20 jaar geleden, genoeg vertrouwen gaf om de filmmuziek voor de film COSTA te componeren. Een proces met vallen en opstaan, enorm veel leermomenten en met een kijkcijfer hit als gevolg. Om te zeggen dat het een vliegende start was is een understatement.

Afgelopen week hebben wij hier een track opgenomen voor de 20ste film van Johan Nijenhuis; Verliefd op Bali. Een track in krontjong stijl, geheel in Bahasa gezongen. Een groter contrast met de eerste tracks die ik voor COSTA schreef kan bijna niet. Het enige wat gelijk blijft is mijn plezier in het maken van deze filmmuziek, de samenwerking met Johan en de magie van het vertellen van verhalen.

2024 in de bioscoop en daarna hopelijk nog 20 films erbij.

Martijn Schimmer
Componist en oprichter SMP Amsterdam

De week van Martijn Schimmer

Componist en oprichter SMP Amsterdam
2023 - week 21