Martijn Schimmer
Componist en oprichter SMP Amsterdam
2023 - week 21

Aanpassen is het nieuwe creëren

“Never change a winning team” is zo’n algemeen bekende uitspraak. En met een reden natuurlijk, want waarom zou je veranderen als iets werkt? Een vraag die menig tv-producent en zender zich veel en vaak stelt.

Maar wat als een format, en dan in ons geval de muziek behorend bij dat format, echt aan vernieuwing toe is? Verjonging, verhipping, “meer van nu” of hoe je het noemen wilt. Rek je de boel zo lang mogelijk, schaaf je eindeloos aan de muziek in de hoop genoeg te vernieuwen of… ga je back tot the old drawing board en begin je aan een totaal andere compositie?

Belangrijkste vraag is denk ik wel: waarom en van wie komt de wens. Zijn het teruglopende kijkcijfers en trekt de zender aan de bel. Is er wellicht een sponsor die op een borrel laatst spannende verhalen hoorde over vernieuwing, AI en “wat jonge mensen tegenwoordig allemaal zien en horen”. Of is het een producent die na zoveel jaar echt behoefte heeft aan fris, nieuw en anders.

Hoe het ook zij; de vraag om een bestaand format en het daarbij behorende muziekpakket, te moderniseren, naar nu te trekken, te verhippen en te verjongen krijgen we vaak. Soms logisch, muziek is ook onderhevig aan trends en wat werkte in 2010 klinkt toch minder goed in 2023. Soms jammer want sommige muziek is zo bekend geworden, alles wat je daaraan aan zou passen maakt het voor je gevoel minder goed.

Zoals dat geldt voor alles in deze creatieve branche, je komt er pas achter als je het gaat doen. Dan kan het gebeuren dat een muziekpakket voor een langlopende spelshow op verzoek wordt aangepast, met best wat pijn in het hart, maar na beluisteren van de opdrachtgever toch weer wordt gekozen om het oude pakket te houden want: “dat was toch wel ijzersterk”. Maar gebeurt het ook dat wij twee weken geleden, na een extreem korte productieperiode, het geheel nieuwe muziekpakket van 1 Tegen 100 afronden. Wat begon als een aanvraag het originele pakket (uit 2005!) wat “naar nu te brengen” werd uiteindelijk geheel nieuwe muziek. Andere melodie, andere stijl, andere feel, alles anders en nieuw.

Never change a winning team of stilstand is achteruitgang? De tijd zal het leren.

Martijn Schimmer
Componist en oprichter SMP Amsterdam

De week van Martijn Schimmer

Componist en oprichter SMP Amsterdam
2023 - week 21