Martijn Schimmer
Componist en oprichter SMP Amsterdam
2023 - week 21

Alleen maar gelukkig, nooit eenzaam

Waar het maken van een tv-productie toch vaak in een gemeenschappelijke ruimte (noem het kantoortuin, bureaulandschap of hoe je wilt) gebeurt met veel reuring als gevolg, is het componeren van muziek wat dat betreft vaak een eenzame aangelegenheid.

Om tot de juiste sound of ongestoord aan die ene compositie te kunnen werken is het voor ons van belang zo afgesloten en geluidsdicht van de buitenwereld mogelijk te zijn. Heel fijn, want zo kun je je optimaal concentreren op die ene track die af moet of net die juiste sound die getweaked moet worden.

Fijn zeker, alleen en afgesloten in een studio. Maar het gevoel alleen op de wereld te zijn kan ook eenzaam zijn. Want waar zijn de andere collega’s mee bezig, wat voor weer is het buiten eigenlijk en hoe laat zou het zijn? Vragen die gedurende het creatieve proces in opperste concentratie niet naar boven komen, maar zodra de compositie klaar is toch wel erg gaan borrelen.

Hoogste tijd om even in het pand te gaan buurten dus, en voor mij helemaal leuk vanwege de diversiteit van de hier werkende audio producers. Waar collega Mario zijn vingers bijna kapot aan het spelen is op een ingewikkelde flamenco track voor een speelfilm, beukt collega Jeroen en lustig op los in een snoeiharde EDM track voor een nieuw RTL 5 programma. Collega Devin lijkt wel de nieuwe Batman film aan het scoren met een bombastische orkestrale track voor de reality suspense show Het onbekende en Bram staat vol overgave in te zingen voor een singer/songwriter track voor in de SMP Library.

Boven werken collega’s Svea en Jikke aan planningen, bereiden verbouwingen en verhuizingen voor, plannen calls in, melden tracks bij Buma aan, sturen facturen uit en zorgen dat alles binnen het bedrijf reilt en zeilt. Collega Erwin werkt samen met collega’s David en Maya aan de exploitatie van de library door middel van het aansluiten van een wereldwijd netwerk van Sub-publishers en ondertussen vinden er in de recordingstage nog dialoog opname sessies plaats voor een nieuwe speelfilm van onze toekomstige collega’s van Posta.

Nee, alleen ben ik zeker niet. Want ondanks het soms eenzame beroep van componist bruist het hier wel degelijk, dus kom vooral een keer langs, dan snap je wat ik bedoel. Tot die tijd meld ik me af, bedankt voor het lezen en wie weet tot ziens!

Martijn Schimmer
Componist en oprichter SMP Amsterdam

De week van Martijn Schimmer

Componist en oprichter SMP Amsterdam
2023 - week 21