Jan Kooyman
Freelance eindredacteur/regisseur
2020 - week 24

Van het een komt het ander

Van het een komt het ander. Deze woorden worden vaak in negatieve zin gebruikt, maar dat zou ik nu eens willen omdraaien.

Op 8 april had ik mijn laatste werkdag als freelance eindredacteur/regisseur bij PilotStudio. Ruim anderhalf jaar heb ik daar heel veel diverse klussen mogen doen. Van Kelder & Klöpping (NPO 1) tot Beste Kijkers (RTL 4) en van een mooi tweeluik over 50 jaar Turks Fruit (NPO 2) tot Het Grote Songfestivalfeest in de Ziggo Dome.

Ik voelde mij daar als een octopus in het water. Toen kwam corona en die veegde de hele agenda schoon. Mijn vrouw is freelance klassiek zangeres, onder andere bij De Nationale Opera, en onze dochter Lena (10 jaar) mocht niet meer naar school. Ineens zaten we fulltime thuis met z’n drietjes.

De eerste week vond ik dat nog wel lekker, maar daarna begon ik net als iedereen te klussen. Kastjes timmeren, de tuin mooi maken, dat werk. Ook maakte ik weer brood van zuurdesem, begon ik weer hard te lopen en elke ochtend gaf ik les aan onze dochter. Ook had zij zelf een online typecursus gevonden van TypeTopia.

Braaf typt zij nu elke dag een half uurtje (wat voor iedereen goed is, want zij heeft net als ik een onleesbaar handschrift). Ik hoop voor haar dat ‘van het een het ander komt’, want mijn liefde voor taal bracht mij op het spoor van de journalistiek.

Naast het klussen en broden bakken, schreef ik tien dagen lang over projecten waar ik bijzondere herinneringen aan heb: Expeditie Robinson, De Meiden van Halal, Wijn aan Gort, de serie Brood met Robèrt van Beckhoven, en zo verder. Dagelijks poste ik die verhalen op Facebook en LinkedIn. Ineens kreeg ik een berichtje van Jeroen te Nuijl (getipt door Marije Derboven) of ik niet een week lang stukjes wilde schrijven voor deze rubriek. Ik zei meteen ‘ja’. En zo kwam van het een het ander.

Jan Kooyman
Freelance eindredacteur/regisseur

De week van Jan Kooyman

Freelance eindredacteur/regisseur
2020 - week 24