Jan Kooyman
Freelance eindredacteur/regisseur
2020 - week 24

Don’t stop me now – Cultuur in Actie (1/2)

Afgelopen zaterdag om 22.00 uur stond ik in een loods van De Fabrique in Utrecht coronaproof te dansen bij een mini-concert van Roel van Velzen en band. Hun laatste nummer was Don’t stop me now en daarmee sloten zij de geweldige week van Cultuur in Actie af. Zeven dagen lang, twaalf uur per dag maakten we live en non-stop een relevante talkshow over het belang van kunst en cultuur.

Actrice Johanna ter Steege, bij haar was het allemaal begonnen. “Ik begon het vuurtje”, zei ze, en regisseur Marc Pos maakte er een steekvlam van. Anderhalve week voordat de actie begon, was ik gevraagd als eindredacteur. “We gaan een live stream talkshow maken, met gasten uit de culturele sector, wil je meedenken?” Tuurlijk!
Binnen een week was er een decor, een plan, een persbericht en een schema: zeven dagen, twaalf uur, elk uur een ‘special guest’ en dan zou de rest zich hopelijk vullen met aanmeldingen via de site. The Crew, United, NEP, Ampco Flashlight, de opnameleiders en meercamera-regisseurs, de gastvrouwen, iedereen deed onbetaald mee om aandacht te vragen voor de specifieke problemen in de culturele sector.

Zaterdag 30 mei om 10.00 uur opende Frènk van der Linden (onder andere Kunststof) het bal. Het werd een bonte polonaise van acteurs, zangers en presentatoren, maar ook van technici, kleedsters, cateraars. En dan vergeet ik nog de beeldhouwers, reclamemakers, straattheatermakers, decorbouwers, museumdirecteuren, en zo kan ik nog wel even doorgaan.
Ik zat front row. Het was jazz en rock & roll. Improvisatie en hard gaan. Eindelijk klonk er weer ergens live muziek, en niet van de minsten. Van alle gasten was vaak niet meer bekend dan drie regels. Ik ontving de gast. Sprak samen met een redacteur twee minuten voor. Intussen stuurde ik met mijn andere oor het gesprek aan tafel, hield ik de tijd in de gaten, overlegde ik met de regisseur en de opnameleider, checkte ik of er extra beeldmateriaal was, et cetera.

Alles on the spot. Vaak moest ook nog even een naamtitel worden gewijzigd. Geen probleem. Er werd aan tafel gesproken over de problemen, en dat zijn er vele, maar ook over het belang van cultuur. Sommigen kwamen met inventieve oplossingen. En de talkshow draaide maar door. Als we de hele serie één uur per dag op werkdagen zouden uitzenden, zouden we ruim tien weken kunnen uitzenden.
Gelukkig zat eindredacteur Saartje Gerritsen twee van de zeven dagen op mijn plek, zodat ik even adem kon halen tijdens deze marathon. By the way, wat hebben we toch een geweldig vak!

Elke gast tekende namens het aantal mensen dat hij/zij vertegenwoordigde. Aan het eind van de week stonden er 620.387 deelnemers op de teller. Met dank aan twintig presentatoren, 421 gasten en 267 mensen achter de schermen.
En dus was het tijd om te feesten. Dansen op een vulkaan, dat wel. Maar kop op, Don’ stop me now!

Jan Kooyman
Freelance eindredacteur/regisseur

De week van Jan Kooyman

Freelance eindredacteur/regisseur
2020 - week 24