Jan Kooyman
Freelance eindredacteur/regisseur
2020 - week 24

Eigen huis en tuin

Onze tuin is bijna zomerklaar. Met twee freelancers in coronamodus – mijn vrouw is klassiek zangeres en opera is net als tv eventjes geen vitaal beroep – doen vier handen veel werk. We hadden alleen nog wat planten nodig voor de border en dus gingen we met de auto naar Boskoop. Ik kom uit die buurt en het groene goud ligt daar nog net niet voor het oprapen.

We kwamen terecht bij een prachtige kwekerij met de mooiste planten en kruiden. Er stonden wel tien soorten munt en vele geurige kruiden met bijzondere namen als engelwortel, valse hennep en kauwgomplant. Ik vertelde over onze drassige tuin, we wonen aan een dijk, maar ook over onze appelboom en dat de hondsdraf en bosaarbei elk jaar weer op een andere plek terugkomen. De eigenaresse tipte ons smeerwortel. “Plaats die onder je appelboom, dat is heel goed voor de grond.” Toen ik het later die avond googelde, leerde ik alles over permacultuur, waarbij het een de ander versterkt.

Ik hoor van collega’s uit medialand dat zij zich wellicht gaan omscholen. Tijdens Cultuur in Actie vertelde een  theatertechnicus dat hij nu op de vrachtwagen rijdt voor PostNL. Anderen worden docent. Er is zelfs iemand die een ‘cursus begrafenisondernemer’ volgt. De een z’n dood…

Als ik die verhalen hoor, denk ik: stel dat ík me zou moeten omscholen, wat zou ik dan worden? Ik kan sinds kort een beetje timmeren, maar me professioneel laten inhuren?? Horeca en eten heeft mijn interesse, maar dat is nou niet echt een groeimarkt, zullen we maar zeggen. Tijdens het plantjes kopen, overweeg ik heel even een carrière als Rob Verlinden. Maar mijn vrouw zegt terecht dat ik niet moet denken dat ik groene vingers heb, nu ik een wist-u-datje weet over smeerwortel.

Ik kan goed lullen, hou van lezen en leidinggeven, durf een idee vorm te geven, kan informatie omzetten in heldere taal, denk in beelden, hou van uitdagingen en avontuur, maar ja, dat is niet echt een beroep. Behalve dan godzijdank in tv-land.

Als dank voor Deze Week krijg ik van Broadcast Magazine in december dit jaar een borrel met bier en bitterballen of witte wijn en zalm. Ook daar kan ik trouwens goed mee overweg. Ik kijk er nu al naar uit en hoop dat we dan kunnen proosten op de veerkracht van de permacultuur op het Media Park.

Jan Kooyman
Freelance eindredacteur/regisseur

De week van Jan Kooyman

Freelance eindredacteur/regisseur
2020 - week 24