Dorette Kuipers
Eindredacteur TV AVROTROS
2020 - week 27

Trots op het Pride-pakket

Vanavond horen wij of het AVROTROS Pride-pakket 2019 de Cross Media Award binnensleept. Spannend en bizar om genomineerd te worden in een jaar waarin we geen live registratie kunnen maken van de bijna drie uur durende Canal Parade.

In coronatijd zit een event met meer dan 500.000 bezoekers langs de Prinsengracht er natuurlijk niet in. Jammer, want het zou de 25ste editie zijn en wij hadden er wel weer zin in. Vorig jaar werd het live programma op NPO 1 zeer goed ontvangen. Maar ja, wat er niet is kan niet geregistreerd worden.

Maar een rijk archief is er wel. De AVROTROS maakt al jarenlang mooie beelden van de botenparade. Het archief laat zien dat op de boten ook hetero’s staan die met hun deelname duidelijk willen maken dat ook zij vinden dat in Nederland ‘anders-geaardheid’ geaccepteerd en gerespecteerd moet worden. Zo voeren Louis van Gaal en Ronald de Boer mee op de voetbalboot, zong Willeke Alberti tijdens menig Parade en was regelmatig de burgemeester te zien.

We zitten nu volop in de productie van de online serie Pride Talk waarin bekende LHBTQ’ers met een familielid ervaringen delen en volgende week starten we de opnames voor het NPO 3 Pride-programma op zaterdag 1 augustus, de dag waarop de botenparade zou plaatsvinden. In die uitzending zullen niet alleen leuke archiefbeelden getoond worden, maar komen ook statements van mensen die op een boot gestaan hebben.

Ellie Lust en Rik van de Westelaken spreken met hen over hoe het was om mee te varen of ze vinden dat Nederland een reden heeft om trots te zijn. Ik ben in ieder geval trots op het feit dat we ook dit jaar weer een mooi Pride-pakket hebben met niet alleen een tv-programma maar ook weer de online Pride Talk-serie.

Dorette Kuipers
Eindredacteur van Pride 2020

De week van Dorette Kuipers

Eindredacteur TV AVROTROS
2020 - week 27