Dorette Kuipers
Eindredacteur TV AVROTROS
2020 - week 27

Ik zie, ik zie…

Als maker van kunst- en cultuurprogramma’s ben ik echt blij met NPO 2 Extra. Via dit themakanaal kunnen wij onderwerpen uitdiepen waarvoor op de reguliere tv-zenders meestal geen ruimte is.

Zo houden we tijdens de productie van Tussen Kunst en Kitsch er constant rekening mee dat het een NPO 1-programma is en vragen wij de experts een voorwerp niet te kunsthistorisch te bespreken. Het moet infotainment blijven.

Het verbaast mij dan ook geheel niet dat de experts enthousiast reageren als ik hen vraag mee te werken aan een verdiepingsitem voor NPO 2 Extra. Ik zie me nog met Willem de Winter het Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis binnenlopen om te achterhalen of het schilderij dat hij onder zijn arm had, daadwerkelijk een Mondriaan is.

In de periode dat NPO 2 geen Nu te Zien’s uitzond omdat de musea dicht waren, kregen we bij NPO 2 Extra wel de ruimte om met museumdirecteuren de serie Ik zie, ik zie… te maken. Een serie waarbij telkens een directeur haar/zijn lievelingswerk toont en een kunstobject bespreekt dat door deze bizarre tijden een hele andere lading krijgt. Zo werd in het Amsterdam Museum een schilderij besproken waarin naar de pest verwezen wordt en stonden we in de Fundatie stil bij een enorm schilderij met tientallen mensen die elkaar allemaal vasthielden.

Fijn dus zo’n thema-kanaal. Nu maar hopen dat deze in de toekomst voor potentiële geïnteresseerden wat makkelijker te vinden zal zijn.

Dorette Kuipers
Eindredacteur van diverse kunst- en cultuurprogramma’s