Dorette Kuipers
Eindredacteur TV AVROTROS
2020 - week 27

Op zoek naar Kitsch

In deze corona-tijd kunnen we niet de Tussen Kunst en Kitsch-opnamedagen hebben zoals we deze gewend zijn: dagen met rond de 1.000 mensen die elk maximaal drie objecten meenemen.

Maar omdat wij ons 35 jaar oude succesvolle format heel graag overeind houden, werd al snel besloten om de productie anders te gaan aanpakken. We plaatsten een oproep om foto’s te sturen van objecten waar men graag een reactie van een van ons experts op wil. Meteen al de eerste dag na Frits Sissing zijn oproep op tv, stroomden honderden formulieren binnen. Inmiddels hebben we meer dan 1.500 inzendingen bekeken.

Daar is een selectie uitgekomen van voorwerpen waarvan we de eigenaren we voor een speciale opnamedag hebben uitgenodigd. Vandaag is zo’n dag waarop moet blijken of de selectie die gemaakt is ook leuke opnames oplevert. De experts weten immers pas echt of iets ‘goed’ is als ze een voorwerp gezien of in de hand hebben gehad. Pas dan kunnen zij beoordelen of een handtekening op een schilderij okay is en of een beeldje daadwerkelijk stamt uit de tijd waarop wordt gehoopt.

We zijn optimistisch over uitzendingen met weer mooie verhalen. Maar: oh wat hoop ik op weer vertrouwde drukke opnamedagen in 2021. Dagen waarin bezoekers met boodschappentassen, vol met prullaria, gemoedelijk op het oordeel van de experts wachten. Dagen waarop kitsch spontaan aangeboden wordt.

Dorette Kuipers
Eindredacteur Tussen Kunst en Kitsch