Randall Spann
Music Director NPO FunX
2022 - week 46

Trends spotten

Mensen houden van lijstjes. Alleen al deze week kan je kiezen uit de NPO Radio 5 Evergreen Top 1000, de Veronica Top 1000 Allertijden en de Q-Top 1000 van Qmusic. En dan moet de NPO Radio 2 Top 2000 nog beginnen!

Maar terug naar de allerleukste lijst: de FunX DiXte 1000. Het wordt hoog tijd om er wat cijfers en statistieken in te slingeren. Van de duizend tracks is meer dan een kwart Nederlandstalig. En 40% van de totale lijst is niet-Engelstalig. Denk dan aan Spaans, Frans, Turks en Oosterse nummers

Gokje: vrijwel iedereen die dit leest, heeft de millenniumwisseling bewust meegemaakt. Dat geldt niet voor de muziek in de DiXte 1000: ruim 90% is ingezongen na 1999. In de lijst kom je ongeveer vijftig tracks uit de nineties tegen en nog geen tien uit de eighties.

Veel muziek in de lijst is dus nieuw. Heel nieuw. Een trend die meer opvalt dan de schoenen van Hugo de Jonge. Ik schreef gisteren al over het Afro-genre dat echt omarmd wordt door onze luisteraars. Maar ook TikTok speelt een grote rol: artiesten als Jinho9 en Katnuf hadden vorig jaar niet eens een Spotify-profiel en kunnen nu platina platen ophangen in hun slaapkamer.

Binnen een jaar kan er dus een hoop veranderen. Zowel in de FunX DiXte 1000 als op FunX zelf. Je voelt ‘m al, daar gaan we het morgen over hebben.

Randall Spann
Music Director NPO FunX 

De week van Randall Spann

Music Director NPO FunX
2022 - week 46