Randall Spann
Music Director NPO FunX
2022 - week 46

NPO FunX DiXte 1000: hoe klinkt dat?

Zo, dat was een flinke pauze. Maar we zijn er weer. Met een heerlijke muziekmix, daar waren we gebleven. Ik kan nu allemaal cijfers en statistieken over de FunX DiXte 1000 oplepelen, maar ik hou het graag kort. Het komt erop neer dat de lijst zo’n beetje elk genre bevat dat je eigenlijk niet hoort op de overige radiozenders in Nederland.

Af en toe hoor je een track van 2Pac of Coolio bij een ander station, maar levende rappers hebben het bij onze collega’s zwaar qua airplay. Niet alleen hiphop komt vaak terug in de DiXte 1000; er staat ook veel Latin in, net als Arabische popsongs, Turkse muziek en natuurlijk het genre dat de afgelopen jaren explosief is gegroeid: Afro.

Namen als Burna Boy, Rema, Wizkid en CKay. Samen goed voor een paar miljard streams op Spotify en voor heel veel hoge noteringen in de FunX DiXte 1000. Daarmee zijn ze voor een groot deel verantwoordelijk voor de sound van de lijst in de afgelopen jaren. Mede dankzij hen zie ik de DiXte 1000 als dat jaarlijkse familiefeest waar je graag naartoe gaat, omdat je weet dat die ene neef die áltijd goede muziek draait, de hele avond de beste tracks draait. De lijst is energiek, fris en zorgt voor een unieke sfeer.

Classics van nu, samen met de classics van morgen. En over morgen gesproken: dan kijken we naar hoe de toekomstige classics gespot worden en in de FunX DiXte 1000 terechtkomen.

Randall Spann
Music Director NPO FunX 

De week van Randall Spann

Music Director NPO FunX
2022 - week 46