Randall Spann
Music Director NPO FunX
2022 - week 46

Pumba

Nog een paar weken en het is weer december, tijd voor de feestdagen. Als je mij een beetje kent, weet je dat ik enorm van pepernoten hou. Ze zijn heerlijk. En tegenwoordig is er zoveel keus: bijna elke variant die je kan bedenken, is ook te koop. 

En toch komen bijna alle pepernoten uit dezelfde fabriek, die er alleen een ander labeltje op plakt. Zo ervaar ik ook de muziekmix van veel radiostations in Nederland. Als ik langs de zenders ga, hoor ik veelal dezelfde artiesten, alleen is er een ander label opgeplakt. En dat maakt FunX juist zo’n leuke radiozender om als Music Director voor te werken. Veel van die muziek hoor je bij ons niet terug, maar tegelijkertijd zijn we voor heel veel artiesten het enige station waar ze wél airplay krijgen.

Namen die tegenwoordig bovenaan de Spotify Top 50 staan: Jinho9, Katnuf, Zoe Tauran, Oxlade. Allemaal jonge talenten, die binnen een jaar zijn gegroeid van interessante makers met een TikTok-account naar artiesten met hits. Hun muziek vormt de kern van FunX: nieuw, jong, anders en verfrissend.

Natuurlijk draaien we op FunX ook bewezen hits, maar we willen ook prikkelen en verrassen. En laten horen dat elk jaar veel nieuw talent opstaat, waar we graag ruimte voor maken. Dat is wat FunX zo onderscheidend maakt. We zijn er vaak in een vroeg stadium bij. We tillen Simba snel omhoog, voordat hij de nieuwe koning is en eigenhandig de troon kan claimen.

In ieder geval willen we zoveel mogelijk talent een platform bieden om te laten horen wat ze kunnen. Misschien worden ze niet allemaal een koning, maar elk verhaal heeft een Pumba nodig, toch?

Randall Spann
Music Director NPO FunX