Randall Spann
Music Director NPO FunX
2022 - week 46

NPO FunX DiXte 1000: de puzzel

Afgelopen vrijdag was het zover. Rond zeven uur in de avond werd de nummer één van de FunX DiXte 1000 bekend gemaakt. Natuurlijk heb jij geluisterd, maar mocht je het toch gemist hebben: ‘Boot’ van FMG was de track waarop deze editie het meeste is gestemd.

In de FunX DiXte 1000 dus. Een lijst die elk jaar weer een heerlijke puzzel is om te leggen. Noem het de hoorspel-variant van Cluedo. Om in FunX termen te blijven: ‘Wie heeft dit jaar gemurdered en de eerste plek gepakt?’
De weken naar de lijst toe zijn eigenlijk voor ons als muziekredactie het meest spannend. We hebben natuurlijk de lijsten van de jaren ervoor en dus een mooie leidraad om aan vast te houden, maar het FunX-publiek is jong, eigenzinnig en ‘nostalgie’ is voor hen die ene TikTok-trend van twee maanden geleden.

Dus ook al kan je een deel van de lijst met potlood invullen, zodra de stemmen binnenkomen is het altijd weer mooi om te zien dat onze luisteraars vooral denken: “Welke track heb ik zoveel gedraaid afgelopen zomer, dat mijn ouders – gezegend met het ritmegevoel van een pak rijst met een scheur erin – de tekst kennen en erop meebewegen?”
Totdat alle stemmen geteld zijn, is het heel veel markeren, schrappen, toch weer toevoegen en aanscherpen. Net zolang totdat er duizend tracks overblijven. Volgens onze luisteraars de duizend allerbeste. Waarvan we eigenlijk altijd wel weten dat er minstens honderd titels in staan die het jaar ervoor nog niet eens gemaakt waren. Wat dat betreft beweegt de DiXte 1000 sneller dan een F1-auto van Haas.

En met die tracks gaan we dan de puzzel leggen: twee weken die bestaan uit Excel-sheets, Music Master en jingles verslepen in OmniPlayer. En uiteindelijk een week lang een heerlijke muziekmix op FunX. Hoe dat klinkt? Dat hoor je na de break…

Randall Spann
Music Director NPO FunX 

De week van Randall Spann

Music Director NPO FunX
2022 - week 46