Arie Landsmeer
Directeur NCP
2020 - week 05

Toename illegaal downloaden?

Gisteren gaf ik al aan dat lineair kijken weliswaar iets aan het afnemen is, maar dat de voorspelde dramatische daling uitblijft. Dat terwijl streamingdiensten als paddenstoelen uit de grond schieten. De een wat succesvoller en bekender dan de ander maar er is nog steeds een toename van nieuwe partijen.

Om er een aantal te noemen: Netflix, HBO, Amazon Prime, Videoland, Disney+, AppleTV, NPO start, Mubi, CineMember, Cinetree, Peacock, NLZiet, en dan ben ik nog alles behalve compleet. Op zich zou dit goed nieuws moeten zijn voor de producenten want deze nieuwe aanbieders moeten immers gevuld worden met bestaande en nieuwe producties. Volgens de bekende economische wetten betekent dat een toename van de vraag gepaard gaat met hogere prijs. Goed nieuws voor producenten en andere makers. Of dit ook voor de mediasector gaat gelden moeten we afwachten.

Een ander onderwerp waar producenten al jaren mee worstelen – het illegaal downloaden – zal naar mijn idee door deze nieuwe ontwikkeling weer actueel worden. Als het waar is dat de consument gemiddeld maximaal twee abonnementen naast het aanbod van zijn of haar pakketaanbieder gaat afnemen voorzie ik dat ook het illegaal downloaden weer een vlucht naar voren neemt. Of door de toename van het aantal partijen de positie voor producenten en andere makers daadwerkelijk verbetert en of we een toename zullen zien van illegaal downloaden? De (nabije) toekomst zal het leren.

Arie Landsmeer
Directeur NCP

De week van Arie Landsmeer

Directeur NCP
2020 - week 05