Arie Landsmeer
Directeur NCP
2020 - week 05

Nieuwe impulsen

De vorige dagen heb ik in mijn dagboek wat vergezichten/ontwikkelingen besproken, maar nog weinig inkijk gegeven in wat me deze week daadwerkelijk van de straat heeft gehouden.

Een belangrijk deel van de tijd heeft in het teken gestaan van de plannen van de ministers Slob en Van Engelshoven om voor bepaalde aanbieders een investeringsverplichting in te voeren. Indien de plannen – zoals die in december vorig jaar naar de Tweede Kamer zijn gestuurd – doorgang vinden, zullen bioscopen, TVOD-aanbieders, SVOD-aanbieders en omroepen verplicht worden te investeren in nieuwe Nederlandse culturele audiovisuele producties.

Vanzelfsprekend zijn wij als NCP verheugd over dit voornemen. Niet alleen producenten profiteren hiervan, maar ook de overige makers. Het levert immers iedereen werk op: van productiebedrijven tot acteurs, van scenaristen tot cameramensen en facilitaire bedrijven et cetera. Behalve dat deze verplichting goed nieuws is voor de sector, ben ik ervan overtuigd dat nieuwe investeringen leiden tot nieuwe hoogwaardige, kwalitatieve producties.

Ook wordt hiermee de rol van de Nederlandse audiovisuele sector internationaal versterkt. In de gesprekken die ik bijvoorbeeld met Kamerleden voer over onze sector, wordt met grote regelmaat gevraagd waarom Nederland geen series als Borgen of The Bridge voortbrengt. Naar mijn mening ligt dat niet aan onvoldoende talent, maar aan te weinig investeringen in de sector. Ik ben hoopvol dat deze nieuwe impuls leidt tot (internationale) successen. De tijd zal leren of dat terecht is.

Arie Landsmeer
Directeur NCP

De week van Arie Landsmeer

Directeur NCP
2020 - week 05