Derk Laning
2018 - week 25

Tiki-taka beeldredactie

Ik ben vrij en kijk naar de wedstrijd Denemarken – Australië. Eigenlijk ben ik van plan om een column te schrijven over voetbalverslaggeving, maar dan word ik afgeleid.

De spits van de Denen, Nicolai Jørgensen, geeft een fantastische pass op spelmaker Christian Eriksen. Jørgensen heeft geen idee waar z’n teamgenoot precies is, maar hij neemt de gok en het komt goed: Eriksen scoort. ‘Hé, een interessant onderwerp voor deze column!’ denk ik meteen.

Dit is het perfecte voorbeeld van samenspel. Terwijl ik van de 1700e slow motion van het doelpunt zit te genieten, bedenk ik me ineens dat het bij een talkshow eigenlijk niet anders is. Bij Jinek bestaat de beeldredactie ’s avonds uit drie mensen, dat betekent hard doorwerken. Het lukt allemaal precies, als je maar goed samenwerkt op een voetbalmanier. Waarschijnlijk heb je geen idee waar ik het over heb, maar ik leg het je uit.

Een collega vindt een filmpje, twijfelt en speelt hem breed naar mij. Ik vind het een prima filmpje en kop hem door naar degene die hem voor ons gaat monteren. Hij monteert hem en speelt het clipje terug naar mij. Inmiddels sta ik ter hoogte van de middellijn en zie dat de eindredacteur aan de zijlijn om het fragment vraagt. Ik geef een hoge pass, hij ontvangt hem, geeft hem voor aan onze presentatrice en zij kopt hem perfect in de hoek.

En net als bij het voetballen, raakt iedereen het leer weleens verkeerd, maar gelukkig is er dan altijd iemand die de bal voor je oppakt.

Derk Laning
Beeldredacteur Jinek & Pauw