Derk Laning
2018 - week 25

I did this for free

Terwijl ik een fles Spa rood leegschenk en de laatste mail van vandaag verstuur, hoor ik Eva Jinek op televisie zeggen: ‘Maar eerst het nieuws van vandaag.’ Dit is het moment waar ik de hele dag naartoe heb gewerkt.

Het gaat over de rubriek waar ik nu twee jaar aan werk, oftewel de ‘kutfilmpjes’ zoals René van der Gijp ‘m eerder noemde.

Het vullen van zo’n rubriek is verslavend. Ik ben er vrijwel elke dag mee bezig. Zoals een drugsverslaafde verlangt naar een spuit heroïne, kijk ik na drie vrije dagen uit naar het zoeken van geschikte clipjes. Het is een kick om de eerste te zijn en met dingen te komen die je nog nergens anders hebt gezien.

Denk bijvoorbeeld aan vorige week donderdag: het fameuze middelvinger-incident van Robbie Williams tijdens de WK-opening. De Britse zanger kreeg veel commentaar, omdat hij tijdens zijn hit ‘Rock DJ’ de tekst ‘I did this for free’ zong en daarbij zijn middelvinger opstak om een statement te maken richting de FIFA en Rusland.

Ik zag het moment op de Vlaamse televisie voorbijkomen en alles in mij hoopte dat andere Nederlandse media het niet zouden oppakken. Ik voel het in mijn hele lichaam: de kick van de verslaving. Een paar uur later liet de NOS het fragment zien. Een oprechte teleurstelling. We zijn niet meer de eersten.

Gelukkig zijn wij vaak genoeg wel de eersten met een opmerkelijk fragment. Het hoeft natuurlijk ook niet altijd. Dat is het grote verschil met een verslaafde. Iemand die verslaafd is, heeft altijd meer nodig om zijn of haar verslaving te voeden. Ik heb daarentegen na twee jaar nog steeds genoeg aan één fantastisch filmpje. Wel of niet for free.

Derk Laning
Beeldredacteur Pauw & Jinek