Alfred van de Wege
Regisseur Jan-Willem Start Op
2020 - week 28

Thermomok

Dat was het alweer; een weekje columns schrijven en nog wel op een speciale dag ook: vandaag is alweer de 500ste uitzending van Jan-Willem Start Op. Wat een mooi rond getal en met een beetje rekenen weet je dat we alweer twee jaar bezig zijn.

Mocht je het nieuws uit de radiowereld niet hebben gevolgd: de dj’s van het programma, Jan-Willem en Jeroen, hebben net voor drie jaar bijgetekend. Dus we gaan nog even door. Natuurlijk, als je de praat in de wandelgangen moet geloven, gaat er nog wel het een en ander veranderen op Radio 2. Maar de ochtendshow, mind you de nummer 1 ochtendshow, gaat voorlopig nog wel even door.

Zo’n mooi rond getal is vooral voor ons als makers een leuke aanleiding om eens terug te blikken, de luisteraar heeft daar niet zoveel aan. Daarom hebben we vandaag als een malle het meest gewilde item van onze show rond gestrooid: de thermomok. Normaal kun je die alleen winnen als je meedoet met een spelletje intro’s raden, maar als het voor ons feest is waarom ook niet voor eenieder die elke dag met ons opstaat, dachten we. De show moest geen zelffelicitatie worden, maar net als altijd moet de luisteraar centraal staan.

Een aantal hoogtepunten van de afgelopen twee jaar dan? Een radio-uitzending vanuit een sloep achter Maarten van de Weijden aan tijdens zijn Elfstedenzwemtocht. Een actie om Loeki de Leeuw terug te krijgen op de tv en met een tot studio omgebouwde ‘stem’bus door het land rijden om stemmen op te halen voor de Top 2000.

Natuurlijk, dat zijn de grote bekende acties, al word ik bijna nog blijer van een luisteraar met een mooi verhaal. Die het net moeilijk heeft gehad en wat steun haalt uit de muziek die we voor hem of haar draaien of iemand met een hele grappige anekdote. Op dat soort momenten besef je dat wij de allerleukste luisteraars hebben en dat radio een medium is wat nog lang niet afgeschreven is.

Alfred van de Wege
Regisseur Jan-Willem Start Op

De week van Alfred van de Wege

Regisseur Jan-Willem Start Op
2020 - week 28