Alfred van de Wege
Regisseur Jan-Willem Start Op
2020 - week 28

Haat-liefdeverhouding

Ik zou het bijna vergeten maar het is deze week een speciale week. Het is namelijk de ‘week van de digitale radio’. Die is elk jaar zo rond deze tijd om aandacht te vragen voor, je raadt het nooit; digitale radio.

Om digitale radio meer onder de aandacht te brengen, geven we de hele week digitale radio’s weg. Zo’n ding kost al gauw een paar tientjes en dat is natuurlijk best een mooi hebbeding.

Toch heb ik een beetje haat-liefdeverhouding met de beoogde vervanger van de FM. Thuis heb ik als radionerd ook een radio met DAB-functie, maar die heeft al sinds de introductie totaal geen ontvangst binnenshuis. En dat schijnt toch handig te zijn voor de beluistering. Zodra ik naar buiten loop met de radio is hij opeens glashelder!

Gelukkig zit er ook een internetradiofunctie op. Ik probeer ook al sinds jaar en dag een betaalbare digitale radio in mijn auto te krijgen, maar tegenwoordig worden die er in de fabriek ingebouwd of niet. En bij die van mij is dat dus niet. Wil ik hem alsnog erin, dan moet de hele middenconsole uit mijn bolide gesloopt worden om aan de achterkant een of andere module te plaatsen. Voor een kleine 800 euro kan ik dan naar iets luisteren wat ik toch al kon horen via de FM.

Maar ik zag ooit de briljante oplossing bij een collega. Die had namelijk een kabeltje in de koptelefoonuitgang van een mobiele DAB+ radio gedaan en in de aux-ingang van zijn ‘ouderwetse’ radio gestopt. Voor een paar tientjes had hij bloedstrak geluid in zijn scheurbak. Enige nadeel is wel dat de bijrijder er wat oncomfortabel bij zit zo bovenop zo’n toestel.

Alfred van de Wege
Regisseur Jan-Willem Start Op

De week van Alfred van de Wege

Regisseur Jan-Willem Start Op
2020 - week 28