Alfred van de Wege
Regisseur Jan-Willem Start Op
2020 - week 28

Hoesjes

We moeten het even hebben over hoesjes, telefoonhoesjes om precies te zijn.

In principe is mijn taak als regisseur overzichtelijk; zorgen dat alles wat in het draaiboek staat ook daadwerkelijk op dat tijdstip plaatsvindt. Dus van de muziek en items tot reclame en nieuws. En als we iemand spreken, vaak telefonisch, dat het ook verstaanbaar is. Dat is wel zo fijn voor de luisteraar.

Maar hoe kan het dan toch dat ik regelmatig telefoongesprekken hoor waarbij het lijkt alsof de beller zijn telefoon in zijn broekzak heeft zitten? Of, zoals in de jaren ‘70, anoniem een misdaad willen melden met een handdoek over de hoorn? Als het mogelijk is om zelfs vanuit de ruimte de Top 2000 te openen, is dat toch niet te veel gevraagd?

Die verbinding met de ruimte begon trouwens wel met een gigantisch ruimtelijk effect, dat was echter een klein foutje van de dj van dienst. Die schoof in plaats van de schuif met de verbinding het schuifje daarnaast open. Dat was de schuif met de galm-galm-galm…
Dan lijkt het opeens wel echt ver weg, terwijl André Kuipers net zo goed vanuit zijn huiskamer had kunnen praten, zo kraakhelder klonk het. Mocht je trouwens ook niet geloven in de maanlanding, dan heb ik nog een leuke podcasttip: Complotcast. Daarin worden complottheorieën besproken en onder de loep genomen en dat is soms best leuk.

Maar goed, terug naar de oorzaak van die slechte verbindingen, de schuld daarvan ligt volgens mij bij telefoonhoesjes. En dan vooral die lelijke mapjes, die zo handig zijn voor je pasjes en die foto’s van je kinderen, waarvan je natuurlijk hoopt dat collega’s roepen “oh, wat een knappe kinderen heb jij, zeg” (en wat zelden gebeurt).

Mocht je ooit in een radioprogramma telefonisch te gast zijn: haal dat hoesje eraf! Je klinkt 200% beter doordat je microfoon niet helemaal afgedekt zit. Hou hem er trouwens sowieso maar vanaf, want het ziet er natuurlijk ook niet heel hip uit. En we blijven ijdele mediamensen, dus hip zijn is belangrijk!

Bovendien maak je mij het leven een stuk makkelijker, want dan heb ik meer tijd om koffie te halen en slechte grappen te maken. Die hoor je nooit, want ze zijn te slecht om door te vertellen op de radio. Maar goed, ik ben dan ook geen cabaretier.

Alfred van de Wege
Regisseur Jan-Willem Start Op

De week van Alfred van de Wege

Regisseur Jan-Willem Start Op
2020 - week 28