Alfred van de Wege
Regisseur Jan-Willem Start Op
2020 - week 28

Buzz

Een van de grote voordelen van mijn werk is dat ik met enige regelmaat een privéconcert heb van de tofste artiesten. Zo hadden we al eens een miniconcert van Editors, kwamen de mannen van Di-rect hun EP live spelen en kwam bonusheld David Gray zijn prachtige Babylon spelen.

Door corona heeft dat een flinke tijd op z’n gat gelegen, maar nu is het weer langzaam op aan het starten. Net als in de horeca is een en ander aan het versoepelen in het Radiohuis, waar Radio 2 zich op de vijfde verdieping heeft verschanst.

In het begin waren totaal geen gasten welkom, daarna bandjes van maximaal drie inclusief complete crew (u kunt zich voorstellen dat dat niet een hele volle sound brengt) en nu ook weer iets grotere gezelschappen. Onze fantastische live lounge, ook wel gekscherend studio 69 genoemd, is groot genoeg voor een flink gezelschap zelfs met anderhalve meter tussenruimte.
Wat dat betreft zijn we er flink op vooruit gegaan sinds de verhuizing vorig jaar oktober vanuit het AKN-gebouw; sfeerloos met de allure van een streekziekenhuis uit de jaren ‘80.

Ik mis het niet alleen vanwege de, meestal fantastische, live uitvoeringen, maar ook vanwege de buzz. Er gebeurt van alles op de gang en om de studio heen. Zo kan ik me nog een keer herinneren dat de crew van Kensington al met vijf man vier uur voor onze uitzending alles ging opbouwen. De hele gang gevuld met flightcases met, en dit is niet overdreven, minstens vijftien gitaren. Alles stond opgebouwd toen bleek dat de drummer zich had verslapen. Uiteindelijk kregen we een fantastische akoestische uitvoering maar ik had toch medelijden met de crew. De band had tenslotte ook ieder met één gitaarkoffer aan kunnen komen en de rest had kunnen uitslapen.

Of toen we de Amerikaanse groep Sofi Tukker op bezoek kregen, die van studio 69 een soort oerwoud maakten met hun eigen meegebrachte nepbomen en struiken. Je weet natuurlijk nooit of er nog mensen naar de webcam kijken…
Al met al vaak aanleiding voor een mooie anekdote, maar nog vaker gewoon voor heerlijke muziek.

Alfred van de Wege
Regisseur Jan-Willem Start Op

De week van Alfred van de Wege

Regisseur Jan-Willem Start Op
2020 - week 28