Marc Veeningen
Hoofdredacteur Hart van Nederland
2023 - week 11

Talent

Alweer de laatste pagina van dit dagboek en we weten nu dat de politieke afstraffing waarover ik maandag schreef er ook daadwerkelijk is gekomen. De winst voor BBB werd uiteindelijk nog hoger dan de meeste peilingen voorzagen.

Het is nu zaak de uitslagen goed te duiden en dat doet Hart van Nederland natuurlijk weer vooral met reportages uit het land. De methode die er, samen met ons panel, voor heeft gezorgd dat we deze monsterzege duidelijk zagen aankomen. Verslag vanuit het land en niet alleen bij de politici deden we ook in onze tv-uitzending op de verkiezingsavond zelf, zoals NRC opmerkte in dit artikel. Dan leest u dat in deze rubriek ook eens van een ander…

Die boodschap heb ik gisteren ook met veel plezier overgebracht op een afvaardiging van een van de opleidingen journalistiek, die bij ons op de redactie langskwamen. De afgelopen jaren hebben we de samenwerking met de scholen, zowel HBO als universiteit en MBO, geïntensiveerd en geïnvesteerd in het werven en begeleiden van jong talent. Stages zijn daar een belangrijk onderdeel van, evenals dit soort bezoekjes.

Gelukkig vinden veel studenten het leuk om hun laatste stap op weg naar betaald werk in de journalistiek bij ons te zetten, merken we aan de grote hoeveelheid jonge talenten die juist bij ons hun stage willen lopen. Leuk is ook dat het enthousiasme waarmee ze beginnen aan hun stage in de loop van de maanden nog verder toeneemt. In heel veel gevallen bevallen de stages van beide kanten zo goed dat de studenten bij ons blijven werken, parttime naast hun studie of fulltime als ze hun studie hebben afgerond.

Dit jonge talent is ontzettend waardevol naast de zeer ervaren journalisten op de redactie. Er zijn zelfs nog vier collega’s die al vanaf het prille begin, nu 28 jaar geleden, aan Hart van Nederland verbonden zijn, maar ook veel mensen die al meer dan twintig jaar bij ons werken. Die combinatie van mensen, met hun verschillende leeftijden en achtergronden, vol ambitie en motivatie om relevant te zijn voor de ruim twee miljoen Nederlanders die we elke dag weer bereiken, maakt Hart van Nederland een unieke en fijne plek om te werken. Dat geldt overigens niet alleen voor stagiaires, maar ook voor hoofdredacteuren.

Marc Veeningen
Hoofdredacteur Hart van Nederland 

De week van Marc Veeningen

Hoofdredacteur Hart van Nederland
2023 - week 11