Marc Veeningen
Hoofdredacteur Hart van Nederland
2023 - week 11

KiesHart

Na alle tv-debatten en talkshows vol politici, zoals het veelbesproken en -bekeken bezoek van Mark Rutte aan de collega’s van Vandaag Inside, staat het nieuws vandaag in het teken van de stembusgang zelf. Ik schreef er maandag al over, maar heb toen misschien ons mooiste wapenfeit bij deze verkiezingen niet benoemd: het KiesHart. 

Natuurlijk hebben we de nodige reportages gemaakt over de verkiezingen, in zowel de verschillende provincies als in Den Haag. De verslaggevers van onze politieke redactie doen vandaag en morgen overal live verslag: in onze eigen uitzendingen, maar ook op de radiozenders van Talpa Network en ze schuiven aan in de SBS6-takshows Hlf8 en Vandaag Inside, waarmee we nauw samenwerken en waar onze politiek verslaggevers de vaste duiders zijn. Maar we wilden deze verkiezingsronde ook eens iets anders doen, iets vernieuwends. In een mooie samenwerking tussen verschillende creatieve geesten binnen Talpa Network en de makers van het KiesKompas werd het KiesHart geboren.

Als je de dertig vragen van de test hebt ingevuld, kom je niet uit op een of meerdere partijen, maar bij drie provinciale kandidaten op wie je het meest lijkt. Niet de politieke standpunten, maar de persoonlijke eigenschappen en manier van in het leven staan, wegen zwaar bij de totstandkoming van de match. De uitkomsten laten vaak zien dat je kunt lijken op iemand waarmee je dacht enorm van mening te verschillen, omdat diegene kandidaat is van een heel andere politieke partij.

Idee achter het KiesHart is namelijk dat we, door het bieden van dit inzicht, mensen niet alleen helpen bij het maken van een keuze maar ook een bijdrage willen leveren aan het tegengaan van de polarisatie. Dat het KiesHart kan leiden tot mooie en onverwachte ontmoetingen tussen mensen met verschillende achtergronden laat deze reportage in Hart van Nederland zien. Daarnaast gaat deze tool niet over de landelijke politiek, waar zo’n beetje alle aandacht naar uitgaat, maar over de provincies en de provinciale kandidaten. Ook daarom past het zo goed bij ons: het KiesHart gaat over het verbinden van mensen in heel Nederland.

We hadden van tevoren geen idee wat we ervan mochten verwachten, maar in korte tijd is het KiesHart enkele honderdduizenden keren ingevuld. Zeker voor een tool waarvan twee weken geleden nog niemand had gehoord, is dat een prachtige start.

Marc Veeningen
Hoofdredacteur Hart van Nederland 

De week van Marc Veeningen

Hoofdredacteur Hart van Nederland
2023 - week 11