Erik Schuit
2018 - week 44

Stok en wortel

Een van de redenen van dalende inkomsten voor filmdistributeurs is het op grote schaal downloaden van films, eigenlijk met ‘dank’ aan de Nederlandse regering die tot een aantal jaren geleden het downladen van films & series legaal noemde.

Daardoor wordt het bij ons volstrek normaal gevonden om illegaal films te kijken. Dat mag toch gewoon? Op de vingers getikt door het Europese Hof van Justitie is het nu eindelijk ook in Nederland verboden. Maar zonder handhaving betekent een verbod niets, dus wordt nog steeds op grote schaal gedownload. Een voorbeeld, mijn film The Infiltrator was toen ik hem uitbracht op TVOD en DVD al 250.000 keer gedownload in de Benelux…

Daar heeft hoofdrolspeler Bryan Cranston geen last van, maar voor mij is dat een enorm verlies aan inkomsten. Ik ondersteun dan ook van harte de plannen van Dutch Filmworks die, net zoals in Duitsland waar het aantoonbaar werkt, de individuele downloader wil aanpakken.

Maar behalve de stok moet er ook een wortel zijn, lees legaal aanbod. En daar heeft de consument niets meer over te klagen. Behalve de grote jongens duiken ook kleinere spelers op die de diverse niches bedienen, zoals Cinemember, Cinetree, New Faith Channel et cetera. En vanaf 30 november komt daar Fear Unlimited bij, een platform waar je voor de introductieprijs van € 6,66 (…) onbeperkt horror kan kijken. Ik zit daar als partner in en samen met Just Entertainment, Source1Media en Mr Horror himself, Jan Doense, gaan we daar een groot succes van maken!

Erik Schuit
Eigenaar Première TV Distribution