Erik Schuit
2018 - week 44

Niet te snel…

Meestal eindigen ‘De week van…’ stukjes met blijmoedige vergezichten. Laat ik daar dan eens verandering in brengen.

Hoewel de zaken nu nog goed gaan, zie ik wel in dat de toekomst voor kleinere distributeurs zoals ik niet echt positief is. Het wordt namelijk steeds moeilijker om met direct-naar-video films genoeg omzet te maken op de diverse platforms, die rol wordt langzamerhand overgenomen door wereldspelers zoals Netflix en Amazon.

Zij kopen die middenlaag van films, die tussen low budget en bioscoopwaardig in zitten, direct voor de hele wereld in en slaan dus de lokale tussenpersonen zoals ik over. Je ziet het ook bij sommige sales maatschappijen, ze focussen op high-end films of low budget, de middenlaag verdwijnt. En uiteindelijk is dat jammer voor de consument. Er zullen minder kleinere, goede films te zien zijn.

Ik denk dus dat in de komende jaren alleen nog plaats is voor grotere distributeurs zoals Dutch Filmworks, Belga, eOne en Splendid. Zij hebben als meerwaarde de lokale expertise om aangekochte films succesvol uit te brengen in de bioscopen. Ze maken Nederlandse films, kunnen daardoor nog verkopen aan Netflix en straks Amazon, hebben nog een directe relatie met iTunes en kunnen daar nog aandacht afdwingen voor hun films.

Ik verwacht eigenlijk ook dat lokale bedrijven als Pathé Thuis en Videoland uiteindelijk het onderspit zullen delven en dat aanbieders als KPN en Ziggo zullen stoppen met on demand content en zenders. Want uiteindelijk heb je als consument nog maar één dienst van ze nodig, en dat is een dikke pijp naar internet. Alle overige diensten gaan OTT, over-the-top, en worden stuk voor stuk afgenomen. Straks neem je Netflix voor de series, Disney voor de kinderen, Film1 voor de premium films en koop je af en toe een film op iTunes als je niet wil wachten. Bellen doen we mobiel en tv-zenders kijken we ook OTT.

Prima ontwikkelingen, maar niet te snel graag. Ik moet nog een aantal jaren.

Erik Schuit
Eigenaar Première TV Distribution