Erik Schuit
2018 - week 44

Market fever

Af en toe komt het voor dat je een afspraak hebt met een bedrijf en je weet zodra je de kamer binnenloopt al dat het niks gaat worden.

Soms omdat de films te klein zijn. Niks mis mee, maar dat werkt niet meer bij ons. En soms omdat de films veel te groot zijn. Bij een nieuw contact vertel ik wat ik doe en waar ik naar op zoek ben en dan zie je de aandacht van de verkoper al na een paar minuten afdwalen. Voor de vorm melden ze nog wat vraagprijzen van een half miljoen dollar en binnen vijf minuten sta ik weer buiten…

Toch blijf ik dit soort afspraken wel maken, want je weet nooit wat er op de plank blijft liggen nadat de grote jongens hun inkopen hebben gedaan. Het mooiste voorbeeld is de film The Hunter’s Prayer, met Sam Worthington, bekend van Avatar. De vraagprijs van deze film was (toen er nog alleen maar een script was), ga even zitten, een miljoen dollar. Onnodig te zeggen dat ik dat er niet voor betaald heb.

Waar je bij een beurs ook op met letten, is dat je niet bevangen raakt door market fever, je bang wordt om deals te missen en te veel betaalt voor films. In mijn catalogus zitten diverse titels die ik niet had moeten kopen. Dan zit ik zo’n film nog eens te kijken en vraag ik me af wat me destijds bezield heeft.

Ook nu weer, net terug op mijn kamer, ben ik aan het worstelen over een film met Jean-Claude Van Damme. Vraagprijs 85K, veel te veel. Ze hebben al twee biedingen op tafel, maar vinden die te laag. Wat zal ik bieden? Maar een nachtje over slapen.

Erik Schuit
Eigenaar Première TV Distribution