Maarten Remmers
Hoofdredacteur Dahl TV
2021 - week 21

Spontaan

Toen ik gevraag werd om dit keer ‘De Week Van’ te schrijven, schoot me te binnen dat ik ooit als jonge maker op de cover van Broadcast Magazine heb gestaan. Het was even zoeken, maar de redactie wist het nummer op te sporen.

Precies zeventien jaar geleden, in mei 2004, werd ik samen met Mattias Schut (oprichter CCCP) geïnterviewd over 6pack. Een soort tv-experiment dat midden in de nacht op SBS6 werd uitgezonden. Zes jonge makers kregen een paar Sony camera’s, een beetje geld en iedere dag een kwartier zendtijd. Die zendtijd mochten we vullen met wat we maar wilden.
Een te gekke tijd heb ik daar beleefd, en veel geleerd. Iedere ochtend bedachten we waar we zin in hadden, om dat vervolgens te filmen. Soms geniaal, en zeker zo vaak ook minder geslaagd. “Wat je ‘s ochtends bedenkt, is ’s avonds gewoon op televisie”,  zei ik in dat interview in 2004.

Inmiddels maak ik met Dahl TV programma’s die allesbehalve zo werken. Journalistieke programma’s waaronder het langlopende Keuringsdienst van Waarde, De Vuilnisman, Outsiders en Bodem in Zicht. Programma’s waar enorm veel research in zit. ’s Ochtends bedacht, over een paar maanden op televisie – als het meezit.
Niks mooier dan maandenlang onderzoek doen, een goed verhaal vinden en dat vervolgens zo goed en mooi mogelijk vertellen. Maar soms verlang ik weleens terug naar 6pack en de tijd van spontaan tv maken. Gewoon camera in de auto gooien en gaan, en maar zien waarmee je thuiskomt.

Niks weken- of maandenlange voorbereiding. Toen ik een tijdje terug Nachtdieren zag, van BNNVARA met Raven van Dorst, werd ik meteen jaloers: wat een fijn en simpel idee, waarom had ik dat niet zelf bedacht? Spontane gesprekken aanknopen met mensen die midden in de nacht nog wakker zijn, het levert sowieso iets moois op.
Deze week toch maar eens kijken of ik zelf niet ook een programma kan bedenken dat geen redactie nodig heeft. Zeventien jaar geleden bedacht, nog steeds een mooi idee.

Maarten Remmers
Hoofdredacteur Dahl TV

De week van Maarten Remmers

Hoofdredacteur Dahl TV
2021 - week 21