Maarten Remmers
Hoofdredacteur Dahl TV
2021 - week 21

Reizen

Al ruim een jaar produceren we onze programma’s zonder buitenlandse reizen te maken. Dankzij inhoudelijke ingrepen en flink improviseren hebben ze daar uiteindelijk weinig onder geleden: zelfs met de Keuringsdienst van Waarde is het gelukt om twee volledige seizoenen te draaien zonder daarvoor ook maar één keer in het vliegtuig te stappen. Dat had ik voor de pandemie nooit voor mogelijk gehouden.

Nu is het natuurlijk altijd een goed idee om spaarzaam om te gaan met het maken van verre reizen. Maar de verhalen achter onze consumptiegoederen reiken vaak aanzienlijk verder dan de Nederlandse grens. Het blijft bijzonder om te zien waar onze garnalen, spijkerbroeken of zakken houtskool precies vandaan komen, en hoe ze gevangen, gemaakt en getransporteerd worden. Een interview via Zoom, in combinatie met wat stockbeelden, is dan toch een karige vervanger.

Inmiddels zijn de besmettingscijfers aan het dalen en stijgt de vaccinatiegraad, en durven we weer aan onderwerpen te denken waarvoor we de grens over moeten. Het blijft nog wel even spannend, want ieder land heeft zijn eigen regels, en de kans bestaat dat alles weer op slot gaat wanneer het virus onverhoopt muteert in een nog besmettelijker variant. We gaan het zien de komende maanden.

Toch zie ik er al naar uit om straks weer verhalen te kunnen maken die verder gaan dan onze landsgrenzen. Om nieuwe plekken te ontdekken, en verborgen werelden te laten zien. En ik weet nu al dat ik zulke scènes nog meer zal waarderen, nu ik een jaar lang vooral de muren van mijn woon- en slaapkamer heb gezien.

Maarten Remmers
Hoofdredacteur Dahl TV

De week van Maarten Remmers

Hoofdredacteur Dahl TV
2021 - week 21