Maarten Remmers
Hoofdredacteur Dahl TV
2021 - week 21

Cijfers

Er is geen televisiemaker die niet af en toe met klamme handen de website van Stichting Kijkonderzoek opent om te zien hoe zijn programma het de avond ervoor heeft gedaan. Voor mij is het mijn ochtendritueel: nog in bed, om precies 7.36 uur, kijk ik op mijn telefoon of de kijkcijfers al online staan. Overigens doe ik dit óók als er de avond ervoor helemaal geen Dahl-programma op tv was.

Ik gebruik de dagrapporten namelijk vooral om te weten wat er allemaal wordt gemaakt in Nederland. Wat zijn de nieuwe titels, wat scoort goed en wat doet juist niks? De kijkcijferoverzichten zijn mijn tv-gids – al loopt die dus een dag achter. Voor mij is het de enige manier om op de hoogte te blijven van nieuwe programma’s.

Zelden kijk ik iets live op de avond zelf: eigenlijk kijk ik vrijwel alles later on demand terug. En als je nooit zomaar een rondje langs de zenders zapt, mis je ook alle promo’s en aankondigingen van nieuwe programma’s. Door de lijsten van Stichting Kijkonderzoek af te speuren, mis ik als het goed is geen enkele nieuwe titel.

Programma’s die ik nog niet ken, probeer ik vervolgens minstens één keer te kijken. Schatten uit de Schaduw is de vangst voor vandaag. Ik kijk in ieder geval de eerste paar minuten om te zien wat het is en hoe het is gemaakt. Soms scroll ik nog even door naar het einde om te weten wie het heeft geproduceerd. Ik geef toe: echt ontspannen kijken is het niet. Maar in ieder geval ontgaat me op deze manier geen enkel programma – en dat geeft ook weer een bepaalde rust.

Maarten Remmers
Hoofdredacteur Dahl TV

De week van Maarten Remmers

Hoofdredacteur Dahl TV
2021 - week 21