Elwin Mulder
Programmamaker Beeld en Geluid
2021 - week 33

Songfestival voor altijd

Het leven kan gek lopen. In de zomer van 2020 mijn yogaschool definitief gedwongen moeten sluiten door Covid en een lastige huurbaas. Nu werk ik sinds kort op de plek waar ik als jonge tv-maker ooit van droomde om op latere leeftijd terecht te komen, het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid.

Het is een spannende tijd en er staat veel te gebeuren bij Beeld en Geluid met de vernieuwing van het museum en de heropening in 2022. In de tussentijd zitten we zeker niet stil en zorgen we onder andere met mooie programmering dat we verhalen van en over media vertellen. Als programmamaker houd ik me onder andere bezig met de maandelijkse Mediacolleges met onderwerpen als de ontwikkeling van Voxpop, de toekomst van influencers en protestbewegingen in de media.

Daarnaast ben ik betrokken bij Dutch Media Week, het jaarlijkse mediafestival dat dit jaar van 30 september tot en met 10 oktober wordt georganiseerd. Een van de leukste onderdelen vind ik het openingsweekend, waarin bezoekers een kijkje krijgen achter de schermen op het Media Park. In het verleden ook wel bekend onder de naam Open Studiodagen.

Mijn overleg deze ochtend gaat over hoe we tijdens Dutch Media Week aandacht besteden aan het Eurovisie Songfestival. Er is door de NOS beeldmateriaal beschikbaar gesteld, dat speciaal voor de vakpers is gedraaid met een kijkje achter de schermen, er zijn interviews met technici die een grote rol hebben gespeeld in het hele festival. Het beeldmateriaal is net binnen en ziet er veelbelovend uit.

Ook lopen er gesprekken om de jurken van de presentatoren op te nemen in de collectie. Ik zie al voor me hoe we de jurken gaan uitlichten en presenteren. Daarnaast voeren we gesprekken om ook bijvoorbeeld de presentatiedesk, draaiboeken, ontwerpplannen enzovoort in bezit krijgen, zodat de bezoeker het hele verhaal van het Eurovisiesongfestival 2021 van de tekentafel tot de uiteindelijke uitzendingen te zien krijgt.

Voor mij ook een mooie aanleiding om op zoek te gaan wat er van de vorige songfestivals nog bewaard is gebleven in de collectie. Morgen meer…

Elwin Mulder
Programmamaker Beeld en Geluid

De week van Elwin Mulder

Programmamaker Beeld en Geluid
2021 - week 33