Elwin Mulder
Programmamaker Beeld en Geluid
2021 - week 33

Jeugdjournaal Dagen

Nu het museum in Hilversum gesloten is in verband met de verbouwing en vernieuwing, komt het heel goed uit dat er ook Beeld en Geluid Den Haag is.

Het museum in de hofstad bundelt alle kennis, digitale archieven en collecties van het voormalige museum voor communicatie. Pers, journalistiek, media en communicatie staan er centraal. Een mooie plek waar je leert over journalistiek, nepnieuws en hoe je zelf in de leven staat door alles wat je deelt, verspreidt en volgt.

Vandaag een overleg gehad met het NOS Jeugdjournaal over de Jeugdjournaal Dagen, die dit jaar in Den Haag plaatsvinden. Workshops met presentatoren en verslaggevers over hoe je nieuws tot je neemt en welke nieuwsverhalen er allemaal zijn. Kinderen gaan zelf aan de slag als echte journalisten met het selecteren van nieuws, researchen, interviewen en presenteren.

De afgelopen jaren is er de verslaggevers/presentatiewedstrijd waaraan kijkers van het Jeugdjournaal kunnen meedoen. Een filmpje opsturen en de tien beste kandidaten worden dan uitgenodigd om een dag mee te lopen en ondertussen moeten ze allemaal opdrachten doen. Misschien wordt het dit jaar een iets andere opzet of blijft het toch bij het oude. In de sessie van vandaag besproken wat allemaal mogelijk is. Leuk om op deze manier na te denken over hoe nieuws nog meer tot leven kan worden gebracht.

In het afgelopen half jaar heb ik ook op diverse basisscholen in Amsterdam en Diemen meegelopen om te kijken wat er bij komt kijken als je voor de klas staat. Een vast onderdeel van de dag is het Jeugdjournaal met z’n allen bekijken. Sommige leerkrachten haalden er een nieuwsitem uit en gingen hierover in gesprek met de klas. Interessant om van de makers van het Jeugdjournaal te horen met welke ontwikkelingen zij bezig zijn.

Op deze manier leer ik mijn Beeld en Geluid-collega’s beter kennen en krijg ik inzicht in wat we allemaal doen op het gebied van educatie en mediawijsheid. Dat is een heleboel. Echt leuk en leerzaam om op deze manier mijn werkomgeving verder te verkennen. Fijne dag.

Elwin Mulder
Programmamaker Beeld en Geluid