Elwin Mulder
Programmamaker Beeld en Geluid
2021 - week 33

Klivia, Loeki en Wedden, dat..?

Eindelijk is het zover, ik mag het depot in om de Pop Up Museumkar te bekijken. Deze museumkast op wielen is speciaal gemaakt voor het Nostalgie-arrangement. Eerder deze week heb ik gewerkt aan het voorbereiden van de training van de rondleiders. De teksten zijn klaar, maar nu moet ik inventariseren wat allemaal in het Pop Up Museum te zien is. Ontbreken er onderdelen, moeten er nieuwe objecten worden toegevoegd?

Het klinkt misschien wat gek, maar vol verwachting klopte mijn hart toen ik de sleutel in het slot van het Pop Up Museum stak en de deuren opende. Je moet je een grote metalen kast voorstellen die als je de deuren openklapt, een vitrinekast blijkt te zijn, gevuld met objecten, dozen en lades.

Mijn oog viel als eerste op het pakje van zuster Klivia, uit Ja Zuster, Nee Zuster. Netjes verpakt in een beschermende hoes. In de vitrinekast zijn ook witte handschoenen aanwezig om de objecten vast te pakken. Een grote pluchen Loeki de Leeuw kijkt me aan met z’n grote ogen en vertrouwde grijns.

En wat ik zelf heel bijzonder vind: een schilderij uit Toverspiegel. Het enige bewaarde object van dit televisiespel, dat werd uitgezonden op 2 oktober 1951. Er is ook een foto aanwezig waarop je kan zien dat het schilderij op de set hangt in Studio Irene, waar de allereerste televisie-uitzending is opgenomen. Helemaal in het jaar dat we zeventig jaar televisie in Nederland vieren, komt het verleden voor mij zo erg tot leven.

Ik stort me al gauw op de vele dozen met objecten in de vitrinekast. In een grote doos, zit de Wedden, dat..? trofee goed opgeborgen. Als kind genoot ik erg van dit programma en wat had ik graag zelf eens zo’n trofee gewonnen. In het echt blijkt die toch veel kleiner dan in mijn herinnering. Er zijn ook filmblikken en een Ampex-band aanwezig.

Graag wil ik nog een oude weerkaart toevoegen van het NTS Journaal, waarop met de hand werd getekend. De weerman was in de begintijd niet in beeld aanwezig, alleen zijn hand. Op de landkaart van Nederland werden depressies, windrichting en wolkenbanken met eventueel streepjes bij regen zichtbaar gemaakt. In eerste instantie gebeurde dat met een krijtje, maar het piepende geluid leidde tot veel klachten van kijkers. In navolging van een Belgische weerman stapten de Nederlandse meteorologen over op een lippenstift (Boldootgranaat, kleurnummer 36), waarmee van onderaf kon worden getekend.

Na de inventarisatie sluit ik de kast weer af. Tijd om mijn to do lijst weer bij te werken voor de komende periode. Bij deze sluit ik ook mijn bijdrage af aan De Week Van… Het was me een waar genoegen en ik kijk er naar uit om je te ontmoeten bij Beeld en Geluid tijdens de Mediacolleges, Mediacafés, Dutch Media Week, de viering van zeventig jaar televisie, Nostalgie-arrangement of een van de vele andere programma’s die we aanbieden. Fijn weekend.

Elwin Mulder
Programmamaker Beeld en Geluid

De week van Elwin Mulder

Programmamaker Beeld en Geluid
2021 - week 33