Henk Jan Karsten
2019 - week 21

Songfestival is Overijssel af

Is het lang geleden, is het lang geleden?
Nou, dat mag je wel zeggen.

Precies 44 jaar geleden schreef de Enschedese band Teach-In geschiedenis met het legendarische Ding-A-Dong, een festivalnummer dat niet meer is weg te branden uit ons collectieve geheugen. Sindsdien heeft het Eurovisie Songfestival elk jaar een onbewuste bijdrage geleverd aan de Overijsselse identiteit: de band die ooit het songfestival won, dat is toevallig wel mooi onze Teach-In. Een schier onmogelijk te evenaren prestatie – getuige de armzalige successen van de Nederlandse inzendingen om de nauwelijks verholen vriendjespolitiek tussen rivaliserende zangnaties te doorbreken.

Try to sing a song that goes ding-ding-a-dong…
Alleen the Common Linnets komen dichtbij, het project van countryzangeres Ilse de Lange. En wat voelt dat op dat moment geweldig. Als Teach-In dan toch een keer van de troon gestoten moet worden, laat het dan door onze Ilse zijn.

Tikketikketak en toen bim bam bom. De tijd is om…
Dankzij de winst van Duncan Laurence is het sinds zaterdag afgelopen met de Overijsselse culturele hegemonie in het Eurovisie Songfestival. O zeker, met onze songfestivalcoryfeeën zullen we ook rond de komende edities in festivaltijd aansluiten bij de beleving van ons publiek.
Zangeres Marga Bult blijven we vast wakker bellen om herinneringen op te halen aan haar hit Rechtop in de Wind. Met Ilse de Lange blijven we zeker terugblikken op haar cruciale inbreng in het succes van Duncan. En met presentatrice Emma Wortelboer hebben we een groots songfestivalfan binnen onze provinciegrenzen, zoveel weten we sinds zij de douze points namens Nederland mocht uitdelen. Maar het heroïsche is eraf. Het Songfestival en Overijssel, ze worden niet langer in één adem genoemd. Overijssel is een beetje van zichzelf kwijtgeraakt.

A broken heart is all that’s left. I’m still fixing all the cracks.

Tenzij…
De IJsselhallen in Zwolle zijn al genoemd als optie voor het live spektakel, nu Nederland het festival mag organiseren. En als Ilse nou eens zelf… En dan winnen. Dan zitten wij in Overijssel in de komende 44 jaar wel weer gebeiteld.

Ilse, go for it!

Henk Jan Karsten
Hoofdredacteur RTV Oost

De week van Henk Jan Karsten

2019 - week 21