Henk Jan Karsten
2019 - week 21

Sander Ben Vogelaar

Fas-ci-ne-rend!
En waar het ‘m in zit?

Achter een klein gaatje linksboven in de schaal van het voorste ei is nog net wat beweging zichtbaar. Een ooievaarskuiken baant zich tergend langzaam een weg naar buiten en dit is nu al een paar uur gaande zonder dat er ogenschijnlijk schot in zit. Duizenden kijkers volgen de beelden via de live stream op Facebook en op televisie. Een kijkcijferkanon van wat naar de letter van de wet met recht slow journalism genoemd mag worden. Veel trager kan het toch niet worden. Maar fascinerend.

Hoe kan het dat nieuws dat een ooievaarskuiken uit een ei kruipt een live uitzending rechtvaardigt? De verklaring ligt in het verhaal dat eraan voorafgaat. In het Overijsselse De Lutte is begin deze maand een mannetjesooievaar doodgeschoten, wat in onze feed op Facebook uitmondde in een digitaal volksgericht. De betrokkenheid bij de ‘weeseieren’ blijkt enorm, nadat ze naar de ooievaarsopvang in het Gelderse Herwijnen in een broedmachine zijn geplaatst. Omroep Gelderland zet er een camera op en verzorgt een live stream, waar we dankbaar op meeliften.

Een ooievaarskuiken nauwelijks zichtbaar door een gaatje in de schaal van het ei bepaalt in Overijssel het gesprek van de dag. En van de dag erna. Het eerste kuiken heeft dan inmiddels een naam gekregen: Sander Ben Vogelaar. Naar het duo dat het zich het lot van het ooievaarsnest als eerste heeft aangetrokken.

Dit is nieuws waarmee een regionale omroep zich profileert, al is het niet bepaald het nieuws waarvoor de meeste journalisten ooit naar de opleiding Journalistiek zijn gegaan. We sluiten ermee aan bij de belevingswereld van een groot deel van ons publiek, wat bij wijze van uitzondering deze opvallende live uitzending rechtvaardigt. We laten ermee zien dat we aanvoelen wat er speelt in onze provincie. Omdat we thuis zijn in Overijssel.

Henk Jan Karsten
Hoofdredacteur RTV Oost