Henk Jan Karsten
2019 - week 21

Prix Circom

Ik kan me niet anders voorstellen, of ik moet tijdens de uitreiking van de NL Awards gekeken hebben als de Zweedse zanger John Lundvik tijdens de ontknoping in de finale van het Songfestival.

Uit het juryrapport blijven woorden hangen als impact, regionale relevantie en interactie met het publiek. Dit gaat over ons Verkiezingsprogramma van Overijssel, concludeer ik en begin al op te veren om de winst te incasseren. Maar dan blijkt dat de NL Award voor het beste online project naar Groningen gaat.

De jury heeft altijd gelijk. Toch steekt het dat onze nominatie niet is omgezet in een award. Uit eergevoel, maar vooral omdat het zo’n mooie waardering zou zijn geweest voor de weg die we als omroep zijn ingeslagen en waar dit project zo goed model voor kan staan. Meer dan ooit trekken we in ons journalistieke proces samen op met ons publiek.

Zo vroegen we vorig jaar de inwoners van Overijssel hun ervaringen met de Belevingsvlucht te delen in onze app. Het leverde een heatmap op als visualisatie van te verwachten geluidsoverlast bij uitbreiding van het vliegveld Lelystad. Onlangs brachten we met Local Focus en de andere regionale omroepen verkeersknelpunten in kaart, een aanpak die opnieuw op massale steun vanuit ons publiek kon rekenen. En inmiddels komen de reacties op gang bij onze nieuwste meldpunt Zorgen om Zorgbureaus.

In het Verkiezingsprogramma van Overijssel hebben we ons publiek de thema’s laten bepalen waar het bij de Statenverkiezingen om zou moeten gaan. Hoewel de provinciale politiek de naam heeft dat ze weinig tot de verbeelding spreekt, leidde het project tot vele duizenden reacties. Het leverde een ‘verkiezingsprogramma’ op dat leidend is gebleken in campagnetijd: een meetlat om de partijprogramma’s de maat te nemen en een rode draad in de verkiezingsdebatten. Het project heeft binnen en buiten de provincie veel aandacht gekregen en de complimenten zijn niet van de lucht.

Maar dus geen NL Award. Gelukkig wordt dit nu meer dan goed gemaakt op Europese schaal met een Prix Circom, een prijs van de vereniging van Europese publieke omroepen, waarbij omroepen uit 32 landen zijn aangesloten. Volgende week reizen we af naar Novi Sad in Servië om deze Prix Circom in de categorie most original and innovative in ontvangst te nemen tijdens het jaarcongres van Circom. En wie weet wat er dan nog meer in het vat zit…

Henk Jan Karsten
Hoofdredacteur RTV Oost