Henk Jan Karsten
2019 - week 21

Dossier kwartetmoord

Warning. Genius at work. De poster op de toegangsdeur van de growshop is één van de opvallende details in een gedetailleerde reconstructie van de crime scene van de viervoudige moord in Enschede, in november vorig jaar. In een 3D-videoanimatie krijgt de kijker toegang tot de plaats delict. Witte contouren geven aan waar de lichamen zijn gevonden en in welke houding ze zijn aangetroffen.

Indringende beelden en waarheidsgetrouw tot in detail dankzij eigen onderzoek op basis van onder meer een groot aantal gesprekken met diverse bronnen. De kwartetmoord in Enschede is één van de meest geruchtmakende misdrijven in Nederland. Op Overijsselse schaal gaat het om het grootste justitiële onderzoek sinds de Vuurwerkramp. In deze context valt te begrijpen dat RTV Oost bovenop dit nieuws zit met berichtgeving die op een gegeven moment zo gedetailleerd is, dat de Rijksrecherche opdracht heeft gegeven uit te zoeken hoe al deze details in de media zijn gekomen. Tot nog toe zonder resultaat.

De animatie is onderdeel van een serie verhalen in aanloop naar de strafzaak, vandaag voor de rechtbank in Almelo. Journalistiek-inhoudelijk en vormtechnisch vakwerk, dat onder vakgenoten veel respect en complimenten oplevert, maar in de reacties klinkt soms ook een verwijt door dat RTV Oost zich in de verslaglegging laat verleiden tot effectbejag. Ten onrechte. In de berichtgeving wegen we zorgvuldig de relevantie van onze artikelen. Met de virtuele wandeling door het moordpand willen we inzicht bieden in de crime scene. Dit leidt tot een beter begrip waarom de politie in eerste instantie de omvang van de moord niet onderkende en het maakt inzichtelijk waarom deskundigen ervan overtuigd zijn dat de kwartetmoord onmogelijk door één dader gepleegd kan zijn.

Informatie die helpt de zitting van vandaag goed voorbereid te volgen.

Henk Jan Karsten
Hoofdredacteur RTV Oost