Henk Jan Karsten
2019 - week 21

RONO

De Regio Vecht Terug. Best strijdvaardig geformuleerd, deze slogan die het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek gebruikt voor het jaarlijkse congres over de staat van de regionale journalistiek. Maar ’t klinkt ook alsof de journalistiek in de regio zo in de verdrukking is geraakt dat er nog maar één verdediging mogelijk is: de aanval. Zo voel ik dat niet. Journalistiek in onze regio is springlevend. Daarom was ik ook blij met de belofte gisteren dat het in het Muntgebouw in Utrecht nou eens niet om problemen, maar om praktische oplossingen zou gaan.

Met het Deense model, het Amerikaanse model, het BBC-model, het Luxemburgse model en ja, uiteindelijk zelfs een Nederlands model. Aan varianten geen gebrek, maar een panacee voor alle uitdagingen in het medialandschap in de regio zit er niet tussen. Toch leverde deze conferentie een mooie oogst aan initiatieven om de journalistiek in de regio verder te versterken.

Laat ik het bij onszelf houden.

Voor een innovatief onderzoeksjournalistiek project rond zoutwinning in Drenthe, Friesland, Groningen en Overijssel, werkt Follow the Money nauw samen met de vier omroepen in het noorden en oosten van Nederland. Het onderwerp is niet bedacht door de redacties, maar gepitcht door het gezamenlijke publiek van RTV Drenthe, Omroep Fryslân, RTV Oost en RTV Noord. In dit project brengen de omroepen hun kennis van de regio in en Follow the Money de expertise op het gebied van onderzoeksjournalistieke technieken.

Het project is het eerste wapenfeit van de structurele samenwerking op het gebied van onderzoeksjournalistiek, waarvoor minister Slob eerder dit jaar in Zwolle het startsein gaf. Het RONO-verband noemen we deze samenwerking onderling wel. Een vette knipoog naar het begin van de jaren zestig toen deze vier omroepen nog gezamenlijk de Regionale Omroep Noord en Oost vormden. Een vleugje nostalgie gericht op een mooie toekomst.

Henk Jan Karsten
Hoofdredacteur RTV Oost