Pieter van der Wielen
Journalist en presentator Omroep MAX
2024 - week 08

Schoolplein

Naar de film How to have sex geweest. Een groep jonge vrouwen vertrekt op een Costa-vakantie vol zon, zee en zuipen. En seks natuurlijk. Één van hen belandt op het strand met een jongen, ze stemt in met seks, maar is die ja wel een echte ja? En hoe ver reikt die instemming? 

Over dat consent niet de oplossing van alle problemen is, heeft historicus Lotte Houwink ten Cate geschreven, ze vertelde er een tijd geleden over bij Nieuwsweekend. De volgende dag werd ze in de podcast van Gijs Groenteman en Marcel van Roosmalen beschimpt en voor “geil meisje” versleten, mijn collega Mieke van der Weij zou uit pure opwinding haar balpen hebben leeggezogen. 

Flauwe humor natuurlijk, en meer hoef je er misschien ook niet van te maken, maar ik hou er niet van. Media doen me te vaak denken aan het schoolplein. En de bullies (zie ook VI) zijn niet zelden witte mannen die hun territorium verdedigen omdat ze vinden dat de publieke ruimte het exclusieve domein van witte mannen moet zijn.  

Vandaag bereid ik me voor op een interview met Adriaan van Dis voor NRC. Hij heeft een essay geschreven over het koloniaal verleden. Het onderwerp is in de mode. Ik was heel even bang dat het een soort karaoke-essay zou zijn, een refrein dat je wel kunt meezingen, maar daar is Adriaan van Dis een te goede schrijver en te scherpe denker voor. Ik denk dat het een mooi interview wordt.

Pieter van der Wielen
Journalist en presentator Omroep MAX 

De week van Pieter van der Wielen

Journalist en presentator Omroep MAX
2024 - week 08