Pieter van der Wielen
Journalist en presentator Omroep MAX
2024 - week 08

Leiden

In het lokale koffietentje overleg gevoerd over een eenmalig project, een reeks interviews in samenwerking met het Leidsch Dagblad met bekende Leidenaren over hun binding met de stad. 

Ik woon al honderd jaar in Leiden, maar qua werk heb ik lokaal nooit eerder iets gedaan. Mode-activiste Janice Deul en Diederik Samsom hebben al toegezegd, dat is mooi. Werkbesprekingen of interviews in Leidse koffie-gelegenheden zijn altijd riskant, niet zelden schuift een oude bekende ongevraagd aan en voordat je kunt uitleggen dat het even niet schikt, zit je al halverwege zijn vakantiefoto’s. 

Dit keer ging het goed. Eén van de doelen van het project is Leiden ‘op de kaart zetten’. Ik vind eigenlijk juist zo fijn aan Leiden dat het niet op de kaart staat. Ik bedoel: letterlijk staat het er heus wel op, maar alle belangrijkheid trekt gemakkelijk aan deze stad voorbij. Einstein schijnt ooit gezegd te hebben dat de grens tussen leven en dood nergens zo geleidelijk verloopt als in Leiden.  

’s Middags werk ik mijn agenda bij, met balpen in een papieren exemplaar. Er duiken meteen grote catastrofes op: dubbele afspraken, onhaalbare deadlines en veel te optimistische planningen: één grote ravage. Rest van de dag aan de telefoon om dingen te verzetten. Vijanden voor het leven gemaakt, vermoed ik.

Pieter van der Wielen
Journalist en presentator Omroep MAX 

De week van Pieter van der Wielen

Journalist en presentator Omroep MAX
2024 - week 08