Pieter van der Wielen
Journalist en presentator Omroep MAX
2024 - week 08

Deuger

Als ik Adriaan van Dis vraag hoe het gaat, roept hij: “Ik ben een wrak!” Het interview is begonnen. Bij het lezen van een kilo zwaar boek voor zijn Proust-leesclub heeft hij een verkeerde beweging gemaakt en is het in zijn schouder geschoten. Je vertillen aan Marcel Proust, een literaire blessure.

Van Dis, die niet graag over zijn privéleven praat, is verrassend open. Zijn vriendin is onlangs overleden, discipline houdt hem op de been: werken, bewegen, zijn gedachten analyseren en de bioscoop bezoeken. Het werd een bijzonder gesprek.
In zijn column in de Volkskrant snijdt Frank Heinen vanochtend een belangrijk onderwerp aan: interviewers en sprekers die nog tijdens het programma aan de reacties op internet denken en zichzelf omwille van die geïnternaliseerde tijdlijn censureren of indekken.

Als je erop let, hoor je het op radio en televisie de hele dag. Ik noem het een Twitter-duik, dat klinkt ongeveer zo: “Ik ben tegen racisme, daar trek ik echt de grens” (..denkt plotseling aan de reacties..) “Waarmee ik natuurlijk niet wil zeggen dat racisten allemaal slechte mensen zijn, want zij moeten ook gehoord worden en ik ben heus geen wegkijker of zo en ik zie ook echt wel dat er grote problemen zijn en die moeten we kunnen benoemen en keihard aanpakken.” Van het oorspronkelijke betoog blijft meestal niks over.
Van Dis zit gelukkig niet op social media. Hij noemt zichzelf trots en onomwonden een deuger, een Gutmensch en (afgezien van een afkeer van elke vorm van censuur) Woke.

Pieter van der Wielen
Journalist en presentator Omroep MAX 

De week van Pieter van der Wielen

Journalist en presentator Omroep MAX
2024 - week 08