Pieter van der Wielen
Journalist en presentator Omroep MAX
2024 - week 08

Leuke man

De vrijdag staat grotendeels in het teken van Nieuwsweekend, eerst vergaderen dan inlezen. Een essay over feminisme een tentoonstelling over wetenschapsgeschiedenis, politiek, de veelzijdigheid maakt het leuk. 

Wouter van Oorschot schreef een geestig boek over Bob Dylan. De toon is zelfverzekerd. Over het album Nashville Skyline schrijft hij: ‘Een gelikte countryplaat die vol niemendalletjes met ten hemel schreiende clichés staat en die hem – wonder boven wonder – een geheel nieuwe groep bewonderaars opleverde onder degenen die alleen maar plat vermaak wensen’. Dat aplomb bevalt me wel. Ik wil hem even stellig vragen waarom hij in hemelsnaam nergens ‘The Basement Tapes’ noemt. Terwijl toch iedereen die ook maar iets van Dylan snapt, weet dat dat zijn absolute meesterwerk is.

Vanmiddag langs bij Irma Boom, de boekontwerper. Onlangs overleed haar man Julius Vermeulen. Ik leerde Julius ooit kennen tijdens een telefonisch kort interview op de radio. Wat een leuke man, dacht ik na vijf minuten. Julius was de zoon van Jan Vermeulen, de beste vriend van Jan Wolkers die ook alle boekomslagen van Wolkers ontwierp. Zelf werd hij bij de PTT verantwoordelijk voor de Nederlandse postzegels die wereldberoemd werden. Na zijn tijd bij de PTT richtte Julius zijn eigen galerie éénwerk op. Steve McQueen, Rem Koolhaas, Anselm Kiefer en Rineke Dijkstra waren er kind aan huis.

Voor de Human-radio ga ik een portret over Julius maken. Ik hoop dat het mooi wordt en ik hoop vooral dat mensen na het horen ervan zullen denken: ‘Wat een leuke man was dat!’

Pieter van der Wielen
Journalist en presentator Omroep MAX 

De week van Pieter van der Wielen

Journalist en presentator Omroep MAX
2024 - week 08