Lucio Messercola
Producent
2021 - week 42

Schoentje zetten

Het is donderdagochtend 06:00 uur en dat betekent dat over circa anderhalf uur de bezoekerscijfers van de dag ervoor zullen binnenkomen. Kinderfilms moeten het grotendeels hebben van de woensdagen en weekenddagen, dus in dit specifieke geval – waarbij het de nieuwe Sinterklaasfilm betreft – is de donderdagochtend altijd extra spannend.

Het is voor alle makers ongetwijfeld een herkenbare situatie: na meerdere keren te zijn wakker geworden om op je telefoon te checken of het al zover is, besluit je rond bovengenoemd tijdstip maar uit bed te stappen en dat laatste anderhalf uur elders door te brengen. In slaap vallen zit er nu toch niet meer in. Wat ik in dit soort (vroege) gevallen te allen tijde probeer te voorkomen, is dat ik bij het verlaten van de slaapkamer mijn partner wakker maak.

Terwijl ik mijn uiterste best doe om geruisloos de slaapkamer te verlaten, hebben onze katten inmiddels opgemerkt dat ik wakker ben en hun enthousiasme daaromtrent wordt niet ‘onder stoelen of banken’ geschoven. Mijn goede voornemen om de slaapkamer te verlaten zonder mijn partner daarbij te wekken, wordt door onze katachtige huisgenoten vakkundig om zeep geholpen. Als ik niet veel later, nog steeds in afwachting van de bezoekcijfers, aan een kop thee zit, ontvang ik een appje van mijn schoonzus.

Ze laat mij weten dat mijn neefje en nichtje steevast iedere avond hun schoen zetten, sinds ze begin oktober mijn nieuwste Sinterklaasfilm hebben gezien. Om die reden waren ook zij vanmorgen al heel vroeg wakker en zijn direct naar beneden gerend om te kijken of Sinterklaas is langs geweest. Er wordt mij vriendelijk doch dringend verzocht tijd vrij te maken voor een video call waarin ik de kinderen uitleg dat het uitbrengen van mijn film niet het startschot betekende van het mogen zetten van je schoentje.

Sinterklaas komt over vier weken pas naar Nederland. Mijn schoonzus wil voorkomen dat haar kinderen burn out zijn voor het überhaupt zover is. Zo gezegd zo gedaan en na de video call besef ik dat mijn neefje, nichtje en ik eigenlijk in hetzelfde schuitje zitten: sinds begin oktober doen we alle drie geen oog meer dicht, worden we vervolgens veel te vroeg wakker en de aanleiding van al deze ellende: Sinterklaas!

Het enige verschil is dat ík opsta om de bioscoopcijfers te checken en zij hopen een cadeautje in hun schoen aan te treffen. Nooit gedacht dat ik in mijn 31e levensjaar zoveel overeenkomsten zou hebben met een acht- en zesjarige. Uiteindelijk begon mijn dag goed met mooie bezoekcijfers. Ik ben inmiddels naar de plaatselijke supermarkt geweest voor twee chocoladeletters en ga ervoor zorgen dat mijn neefje en nichtje morgenochtend tevreden aan hun dag beginnen. Wat mijn schoonzus daar ook van vindt.

Lucio Messercola
Producent

De week van Lucio Messercola

Producent
2021 - week 42