Lucio Messercola
Producent
2021 - week 42

Peters

Enige tijd terug werd ik door een goede vriend van mij gewezen op een bijzonder kinderboek, met daarbij de vraag of het wellicht geschikt zou zijn om te verfilmen. Na het lezen van het boek was ik direct enthousiast, maar zag ook enkele (inhoudelijke) uitdagingen.

Inmiddels is er goed contact met de uitgeverij en lijkt het erop alsof we er uit gaan komen, maar alvorens de handtekeningen worden gezet, wil ik weten of de inhoudelijke uitdagingen die ik zie, kunnen worden opgelost. Hoewel ik momenteel al werk aan de verfilming van een misdaadboek en deze tak van sport mij dus niet (meer) vreemd is, merk ik dat ik voor dit specifieke kinderboek even met iemand wil ‘sparren’ die meer ervaring heeft bij het verfilmen van boeken.

De eerste die mij te binnen schiet, is de man van wie ik grotendeels alle inhoudelijke kneepjes van het vak heb mogen leren. De man die mij als 23-jarige jongen leerde hoe je een goed idee uitwerkt tot professioneel format en – ook niet geheel onbelangrijk – hoe zo’n format te pitchen: Peter Römer. Peter is niet alleen een goede leermeester en coach, maar hij is ook een zeer trouw en loyaal mens, met wie ik de afgelopen elf jaar heel fijn heb samengewerkt en die me veel steun heeft gegeven.

Zoals velen van jullie weten, is het in Nederland produceren van drama geen walk through the park, maar een vorm van ’topsport’, met iedere dag weer nieuwe uitdagingen. Al elf jaar lang is Peter bereid zich samen met mij over deze uitdagingen te buigen en mee te denken in oplossingen. Een waardevolle relatie die ik koester. Na een goed en constructief gesprek met Peter over het kinderboek, krijg ik een melding van mijn agenda: over tien minuten wekelijkse update met Peter Adrichem.

Al enkele jaren heb ik ook met deze Peter op wekelijkse basis goed en fijn contact, waarbij hij ons ondersteunt en adviseert bij de groei van onze onderneming. Peter Adrichem is niet alleen een vooraanstaande mediaondernemer met twee decennia ervaring in het vak, maar is ook een fijn, integer mens die plezier beleeft aan het coachen van jonge mediaondernemers. Geestig genoeg realiseer ik mij nu dat ik van verschillende mensen veel heb mogen leren en veel support heb mogen ontvangen, maar dat het in veel gevallen wel een Peter betreft/betrof.

In het rijtje van deze bijzondere Peters mag Peter R. de Vries natuurlijk niet ontbreken. Samen met hem, zijn getalenteerde zoon Royce en hun collega’s hebben wij drie jaar lang een kantoorruimte gedeeld. In die drie jaar heeft Peter ons (gevraagd en ongevraagd) van honderden adviezen voorzien en daar waar hij kon, altijd zijn best gedaan om onze producties onder de aandacht te brengen van zijn publiek.

Van Peter is bekend dat hij zich regelmatig belangeloos inzette om mensen te helpen en ik ben er zeer dankbaar voor dat ook wij deze kant van hem hebben mogen leren kennen. In die drie jaar ontwikkelde zich ook een nieuwe traditie: in steevast al onze kinderfilms speelde Peter een glansrol, waaronder in drie van mijn Sinterklaasfilms. Als jonge mediaondernemer, vaak vechtend tegen de bierkaai, had ik mij geen betere buurman kunnen wensen.

Zo zijn er nog vele Peters op te noemen die betekenisvol zijn geweest voor de ontwikkeling van ons bedrijf, onder wie acteur en vriend Peter Post en producent Peter Lubbers, maar één ding is zeker: het zijn fijne, loyale mannen, die Peters. Je mag van geluk spreken als je er één in je nabije omgeving hebt.

Lucio Messercola
Producent